NAJNENASELJENIJA TERITORIJA U SRBIJI daje desetine hiljada dinara parovima za venčanje i rađanje dece

Babušnica
Wikipedia.org

Lokalna vlast u Babušnici, raznim merama, stimuliše sklapanje brakova i rađanje dece - kako bi se suzbila bela kuga, ali i zaustavio odlazak ljudi sa ovih, gotovo praznih prostora.

 

Rade Minić, pomoćnik predsednika opštine zadužen za društvene delatnosti, kaže da je za to i ove godine opredeljen novac iz budžeta koji iznosi oko 470 miliona dinara, prenose Večernje novosti.

Svi koji se odluče za venčanje, uz uslov da im je to prvi brak i da su ovde najmanje pola godine, dobijaju 50.000 dinara. Za prvo dete u porodici sleduje jednokratna suma od 80.000 dinara, za drugo 90.000, a za treće i svako naredno po 100.000 dinara – kaže Minić, napominjući da se pomenute sume uvećavaju za 50 odsto ukoliko je reč o nezaposlenim roditeljima.

Nišlije, pazite da NE PROPADNETE: Budite pažljivi ako prelazite preko mosta na Tvrđavi (FOTO)

Mnogobrojne subvencije su predviđene i za školarce, studente i ostale žitelje ovog kraja…

Javni prevoz je poveren našem preduzeću “Komunalac” i on je potpuno besplatan za sve, a subvencionišemo i karte za učenike koji putuju u druge gradove, dok studenti svakog meseca dobijaju po 6.000 dinara. Nismo zaboravili ni osnovce iz okolnih sela koji dolaze u Babušnicu, pa oni mesečno dobijaju po hiljadu dinara – napominje Minić, posebno ponosan na činjenicu da se iz opštinske kase plaća i vantelesna oplodnja, prenose Večernje novosti.

PUPS ODUSTAO OD SPS: Evo sa kim žele na IZBORE

Inače, Babušnica i čitav lužnički kraj su najnenaseljenija teritorija u Srbiji. Broj stanovnika se iz godine u godinu smanjuje, pa postoji realna opasnost da ovaj kraj jednog dana opusti. Po poslednjem popisu, ovde živi 12.307 ljudi, dok ih je 2002. bilo 15.700! Po gotovo zastrašujućem smanjivanju stanovništva ispred Babušnice je u Srbiji samo Crna Trava, ali to nikome ne predstavlja nikakvu utehu…