NAJOZLOGLAŠENIJI TEST ZNANJA NA SVETU: Pokušajte da rešite PISA ZADATKE i otkrijte da li ste pametniji od PETNAESTOGODIŠNJAKA

PISA test
Beta

Počev od 16. aprila pa sve do juna oko 9.000 đaka iz 222 škole širom Srbije rade PISA test. Time će se, nakon šest godina odsustva, pridružiti vršnjacima iz više od 80 zemalja širom sveta, a mi smo za vas pronašli neke od primera preuzetih sa zvaničnog sajta PISA.

 

PISA test proverava funkcionalno znanje petnaestogodišnjaka i taj test je deo najvećeg međunarodnog istraživanja u oblasti obrazovanja na svetu. Ove godine ga rešavaju deca rođena 2002. godine, a test obuhvata zadatke iz matematičke, jezičke i naučne pismenosti, a po prvi put i finansijske pismenosti i globalnih kompetencija.

Rezultati teksta biće poznati krajem 2019. godine, a do tada vi možete da tesitrate svoje znanje na primerila PISA testa preuzetim sa zvaničnog sajta.

RAZUMEVANJE PROČITANOG

Osećajte se dobro u svojim patikama

 
Već 14 godina Centar za sportsku medicinu iz Liona proučava povrede mladih sportista i sportista profesionalaca. Istraživanje je pokazalo da je najbolji put prevencija… i dobre patike.

Udarci, padovi, trošenje i habanje…

Osamnaest odsto sportista uzrasta od osam do 12 godina već ima povredu pete. Hrskavica članka jednog fudbalera ne reaguje dobro na potrese, a 25 odsto profesionalaca otkrilo je da je to izuzetno slaba tačka. Hrskavica delikatnog zgloba kolena takođe može biti nepopravljivo oštećena i, ukoliko se briga ne povede još od detinjstva (10-12 godina), ovo može dovesti do preranog osteoartritisa (zapaljenja kostiju i zglobova). Ni kuk ne može da izbegne štetu, i naročito kada su umorni, igrači se izlažu riziku preloma, kao rezultatu padova ili sudara.

Prema istraživanju, igrači koji su igrali više od 10 godina imaju koštane izrasline bilo na kolenu ili na peti. Ovo je poznato kao “fudbalersko stopalo”, deformitet izazvan patikama koje imaju previše savitljive đonove i delove za petu.

Zaštiti, podupri, stabilizuj, apsorbuj

Ukoliko je patika previše kruta, ona ograničava pokrete. Ukoliko je previše savitljiva, ona povećava rizik od povreda i uganuća. Dobra patika treba da zadovolji četiri uslova: prvo, ona mora da pruži spoljašnju zaštitu – da odoleva udarcima lopte i drugih igrača, da se izbori sa neravninama na terenu i da u njoj stopalo bude toplo i suvo, čak i kada je mraz i kiša.

Ona mora da pruža potporu stopalu, a naročito članku, kako bi se izbegla uganuća, natekline i drugi problemi koji mogu čak uticati i na koleno. Takođe, mora da pruži igračima dobru stabilnost kako se ne bi okliznuli na vlažnom putu ili kako ih ne bi zakočila na površini koja je previše suva. Na kraju, ona mora da apsorbuje potrese, naročito one koje trpe odbojkaši i košarkaši koji stalno skaču.

Suva stopala

Kako bi se izbegla određena manje bolna stanja, kao što su žuljevi ili čak rascep kože ili atletsko stopalo (gljivična oboljenja), patika mora da dozvoljava isparavanje znoja i da sprečava da vlaga spolja ulazi. Idealni materijal za ovo je koža, koja se može impregnirati kako bi se sprečilo da se patika natopi vodom kada prvi put padne kiša.

Pitanje 1:

Šta autor namerava da prikaže u ovom tekstu?

A. Da se kvalitet velikog broja patika mnogo popravio.

B. Da je najbolje da ne igrate fudbal ako imate manje od 12 godina.

C. Da mladi ljudi zadobijaju sve više povreda zbog slabe fizičke spreme.

D. Da je veoma bitno za mlade sportiste da nose dobru sportsku obuću (patike).

Pitanje 2:

Prema tekstu, zašto patike ne bi smele da budu previše grube?

NAUČNA PISMENOST

 

Smena dana i noći

Danas, dok stanovnici severne hemisfere proslavljaju svoj najduži dan, Australijanci će se susresti sa svojim najkraćim danom. U Melburnu, u Australiji, sunce će izaći u 7h 36m i zaći će u 17h 08m, tako da će dan trajati 9 sati i 32 minuta. Uporedite današnji dan sa najdužim danom u godini južne hemisfere, 22. decembrom, u kome će sunce izaći u 5h 55m i zaći u 20h 42m, tako da će dan trajati 14 sati i 47 minuta.

Predsednik astronomskog udruženja, gospodin Peri Vlaos, je objasnio da postojanje vremenskih promena između severne i južne hemisfere ima veze sa nagibom Zemlje, koji iznosi 23 stepena.

Pitanje: Koji iskaz objašnjava zašto se dan i noć smenjuju na Zemlji?

A. Zemlja rotira oko svoje ose.

B. Sunce rotira oko svoje ose.

C. Zemljina osa je nagnuta.

D. Zemlja se okreće oko Sunca.

MATEMATIČKA PISMENOST

 

Gospođica Mei-Ling iz Singapura boraviće tri meseca u Južnoj Africi u okviru studentske razmene. Treba da zameni singapurske dolare (SGD) u južnoafričke rande (ZAR).

Pitanje 1: Mei-Ling je saznala da je odnos između singapurskog dolara i južnoafričkog randa sledeći: 1 SGD = 4,2 ZAR. Mei-Ling je zamenila 3.000 singapurskih dolara u rande po tom kursu. Koliko je južnoafričkih randa dobila Mei-Ling?

Pitanje 2: Kada se Mei-Ling vratila u Singapur posle tri meseca, ostalo joj je 3.900 ZAR. Ona ih menja u singapurske dolare, konstatujući da se kurs promenio i da je sada 1 SGD = 4,0 ZAR. Koliko je singapurskih dolara dobila Mei-Ling?

FINANSIJSKA PISMENOST

 

Nova ponuda

Gospođa Jagić ima kredit u iznosu od 8.000 zeda u Prvoj zedlandskoj banci. Godišnja kamatna stopa na kredit iznosi 15 odsto. Njena mesečna rata iznosi 150 zeda. Nakon godinu dana, gospođa Jagić još uvek duguje 7.400 zeda.

Druga banka, pod imenom Zedlanska naj-banka, nudi gospođi Jagić kredit u iznosu od 10.000 zeda s godišnjom kamatom od 13 odsto. Njene mesečne rate takođe bi iznosile 150 zeda.

Pitanje 1:

Ako gospođa Jagić uzme kredit kod Zedlanske naj-banke, odmah će isplatiti njen postojeći kredit. Koje su druge dve finansijske koristi za gospođu Jagić ako ona uzima kredit od Zedlanske naj-banke?

Pitanje 2:

Koja je jedna od mogućih negativnih finansijskih posledica za gospođu Jagić ako se odluči za kredit kod Zedlanske naj-banke?

REŠENJA:

 

Razumevanje pročitanog

Pitanje 1: D; Pitanje 2: Priznaje se onaj odgovor koji ukazuje da se na taj način ograničavaju pokreti (ograničava pokrete, sprečavaju te da se lakše krećeš).

Naučna pismenost

Odgovor: A

Matematička pismenost

1. zadatak: 12.600 ZAR; 975 SGD

Finansijska pismenost

Pitanje 1: Dobija novac za korišćenje i nižu kamatnu stopu. Delimičan kredit dobija se ako đak navede jedan od ova dva elementa. Pitanje 2: Onaj koji ukazuje da će gospođa Jagić imati veći ukupni dug/ platiti veću ukupnu kamatu/ imati duži period otplate kredita/ verovatno platiti naknadu Prvoj zedlanskoj banci zbog prekida ugovora. 3loading...