NAJPOPULARNIJA MUŠKA IMENA U SRBIJI: Jedno je već 20 godina OMILJENO MEĐU RODITELJIMA

beba
pixabay.com

Muško ime Nikola ubedljivo je na tronu najpopularnijih imena u Srbiji poslednjih 20 godina. U proteklim godinama raste učestalost imena Luka i Petar, dok je u predratnim godinama najpopularnije bilo ime Milan.

 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Beogradu je najviše Aleksandara, Dragana ima najviše u centralnoj Srbiji ali i na jugu.

Najpopularnija muška imena u periodu 1931-1940

U predratnim godinama u Srbijom je ubedljivo “vladalo” muško ime Milan. U centralnoj Srbiji zastupljeno je bilo i ime Miodrag a u južnoj Srbiji najčešće ime do 1940. godine bilo je ime Stojadin.

Najpopularnija muška imena u periodu 1941-1950
Za vreme Drugog svetog rata omiljeno ime među roditeljima u Srbiji bilo je Slobodan. Popularnost imena Milan održala se u Vojvodini dok je u Pirotu tih godina najčešće bilo muško ime Petar.

Najpopularnija muška imena u periodu 1951-1960
Deceniju posle 50-ih godina svakako obeležava ime Dragan, a u južnijim delovima zemlje mame i tate se često odlučuju i za ime Zoran.

Najpopularnija muška imena u periodu 1961-1970
Šezdesetih godina prošlog veka u Srbiji su na “tronu” najčešćih imena Dragan, Zoran, Goran. Na skali popularnosti ova imena se smenjuju, a neretko se dečacima u tom periodu daju i iimena Ivan i Aleksandar.

Najpopularnija muška imena u periodu 1971-1980
U deceniji koja sledi muško ime Dejan potpuno preovladava, a ime Dragan ostaje popularno u zapadnoj Srbiji, dok se na jugu sve češće pojavljuje ime Saša. Dečaci u Beogradu u tom periodu najčešće dobijaju ime Aleksandar.

Najpopularnija muška imena u periodu 1981-1990
Trend muškog imena Aleksandar se polako iz Beograda širi na čitavu Vojvodinu, a sve popularnije ime 80-ih godina je Marko.

Najpopularnija muška imena u periodu 1991-2000
Apsolutnu “prevlast” do 2000. godine ima ime Nikola koje je bez premca tada omiljeno roditeljima u Srbiji.

Najpopularnija muška imena u periodu 2001-2010
Ništa lošije ime Nikola nije kotirano ni u narednoj deceniji, a polako svoju populartnost počinje da stiče i ime Luka.

Kako se vaše ime kotira i u kojim godinama je bilo najzastupljenije lako možete proveriti, a ako se zovete Aleksandar ili Marko budite ponosni jer je vaše ime još od 50-ih godina bilo među pet najčešćih muških imena.