Najskuplja namirnica na svetu pravi se od PTIČIJE PLJUVAČKE

Supa
Wikipedia

Supa od jestivog ptičijeg gnezda košta i do 100 dolara, a za dezert ćete izdvojiti oko 50 dolara

 

Jestivo ptičije gnezdo, koje često nazivaju “istočnjačkim kavijarom”, jedna je najskupljih namirnica na svetu. Kilogram jestivog ptičijeg gnezda u proseku košta oko 2.500 dolara, ali može da iznese i do 10.000 dolara.

Supa od ptičijeg gnezda poslastica je koju možete pronaći u luksuznim kineskim restoranima, a porcija košta i do više od sto dolara. 

Kinezi jedu ptičija gnezda već vekovima i smatraju da ima pozitivne učinke na telo. Gnezdo ptice čiope pravi mužjak u doba parenja. Njegova pljuvačka bogata je proteinima, kalcijumom i magnezijumom, zbog čega Kinezi kažu kako ova namirnica obnavlja telo i duh. Veruju i kako supa od ptičijeg gnezda ima afrodizijačka svojstva, a navodno podstiče i proizvodnju kolagena. Ali, nije to jedini razlog zašto je ptičije gnezdo jedna od najskupljih namirnica na svetu.

Gnezda se skupljaju tri puta godišnje – u proleće, leto i jesen, a pticama treba oko 35 dana da naprave novo gnezdo. Također, sakupljači moraju da paze i da uzmu gnezdo pre nego što ptice izlegnu jaja. Većina zarade od prodaje ne ide sakupljačima već raznim posrednicima pri prodaji.

Cijena belih ptičijih gnezda varira između 5.000 i 6.000 dolara po kilogramu, dok se za crveno gnezdo može dobiti i do 10.000 dolara po kilogramu. 

Gnezda se zatim najčešće koriste za supu, ali mnogi restorani nude i dezert od ptičijeg gnezda koji košta oko 50 dolara.