Najbenignija dosada koja može da vas strefi jesu telemarketeri, odnosno oni pozivi u kojima vas obaveštavaju da ste osvojili put u Indiju ako dođete na promociju memorijskih dušeka, kupite bioenergetsku narukvicu i usput se uhvatite za uši i zaigrate. Pitate li se kako su došli do vašeg broja telefona? I ko još može da vas iznenada nazove - ili da vam zazvoni na vrata?

 

Malo građana je svesno da su skoro svi naši fiksni telefoni (sa sve kućnim adresama na kojima su registrovani) uneti u bazu podataka Belih strana, te da svako ko ima pristup Internetu može da dođe do naših podataka.

Dovoljno je znati bar poneki podatak – ime ili prezime, naselje, deo adrese ili broj telefona, da bi se došlo do svih ostalih informacija o nekoj osobi. I najmanji je problem kad do vašeg broja telefona dođu telemarketeri ili kad vam na kućnu adresu stigne reklamni katalog, ali – ne želimo ni da razmišljamo o tome ko sve može da zloupotrebi tako javno dostupne podatke koje možda i ne želimo da svi znaju.

 

Darko Dražović, sa portala Kompjuteraš.com, otkrio je da je za uklanjanje iz ove baze podataka dovoljan jedan besplatni poziv i nekoliko minuta utrošenog vremena.

Dovoljno je da pozovete broj telefona kontakt centra MTS-a – 0800/100-100 (opcija 4), operateri su tu od 08-22h, kažete operateru da želite da budete izbrisani iz svih javnih telefonskih imenika i pretraga uključujući i sajt 11811.rs i sačekate par minuta da vas uteftere – piše Kompjuteraš.com.

Vaši podaci biće izbrisani relativno brzo – broj telefona će se ukloniti i zaštititi u roku od 24 do 28 časova, a za brisanje adrese stanovanja potrebno je nešto više vremena. Napominje se i da je bitno da ovo mora da zatraži vlasnik broja telefona (onaj čije se ime pojavljuje u pretrazi), jer operateri neće izbrisati podatke ukoliko to neko drugi bude tražio.loading...