Radnici Javno komunalnog preduzeća "Čistoća" otpočeli su jutros generalni štrajk zbog neisplaćene skoro tri plate i pet troškova prevoza.

– U štrajku smo sve dok ne otopočnu pregovori sa gradskom upravom o isplatama dugovanja – rekao je agenciji Beta predsednik Samostalnog sindikata preduzeća Branko Gavrilović.

On je dodao da će biti poštovan minimum procesa rada od 30 odsto.

Proteklih nedelju dana radnici “Čistoće” bili su u jednočasovnom štrajku upozorenja.

Gavrilović je naveo da je umesto 13 kamiona smećara tokom štrajka angažovano osam kamiona, u prvoj smeni pet, a u drugoj tri.

Na poslovima javne higijene radi sada osam radnika, a za odnošenje sekundarnih sirovina šalju se dva kamiona.

U Čistoći radi 400 zaposlenih, a prosečna zarada je oko 35.000 dinara.

Na poziv gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića u grad je jutros doveženo 30 kamiona smećara iz više gradova u Srbiji.

– Organizovali smo preventivnu akciju čišćenja smeća u Kragujevcu i zahvalni smo predsednicima opština i gradonačelnicima, direktorima komunalnih preduzeća, koji su uključili svoje kamione u veliku akciju – rekao je Nikolić u izjavi novinarima jutros na ulazu u grad gde je sačekao kamione.

Prema rečima Nikolića, najveći deo troškova snosiće budžet Grada Kragujevca, preko računa Štaba za vanredne situacije.

On je poručio da će Grad da rešava situaciju nastalu usled štrajka radnika “Čostoće”, i da od toga ne beži, kao i da “ako treba da se rešava najoštrijim merama, onda će to tako i da bude”.

– Posle velikih majskih poplava ovo je prva velika akcija u kojoj učestvuje 30-tak opština i ovakva solidarnost nam je potrebna svuda – rekao je Nikolić.loading...