NALED: Usvajanje Zakona o radu reformski korak napred

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ocenila je da je Vlada Srbije usvajanjem Zakona o radu napravila reformski korak napred, koji oslobađa privredu nepotrebnih okova administracije i daje joj šansu da preživi krizne periode bez ugrožavanja prava zaposlenih.

NALED smatra da će izmene Zakona o radu olakšati zapošljavanje starijih osoba, radnika kojima je ostalo nekoliko godina do penzije, kao i mladih koji čine polovinu od ukupno 750.000 nezaposlenih u Srbiji. Kako se dodaje, lakše zapošljavanje starijih lica na neodređeno vreme podstaći će ukidanje obaveze poslodavcima da otpremninu isplaćuju za celokupni radni staž, po čemu je Srbija bila jedinstvena zemlja u svetu. Novim odredbama koje se tiču ugovora na određeno, omogućuje se lakše zapošljavanje na projektima koji su ograničeni na nekoliko godina i daje se prilika novoosnovanim preduzećima da sa zaposlenima zaključe ugovor u trajanju do tri godine, navodi NALED i dodaje da bi te odredbe trebalo da stimulišu zapošljavanje lica kojima nedostaje samo nekoliko godina do penzije.

NALED veruje da će izmene koje omogućavaju nove vidove zapošljavanja posebno pogodovati nezaposlenima, jer će zakon dozvoliti rad na daljinu i rad sa nepunim radnim vremenom. U saopštenju se dodaje, da su novina u zakonu i blaže kazne, odnosno postojeći zakon je dozvoljavao poslodavcu da radniku, koji ne poštuje radnu disciplinu, jedino uruči otkaz. Sada se omogućava višestepenost u kažnjavanju za različite oblike kršenja obaveza. Kao dobru stranu u izmenama Zakona o radu, NALED je ocenio i smanjivanje administriranja i papirologije, navodeći da izmene Zakona o radu predviđaju uvođenje elektronskih evidencija i elektronske komunikacije, a na predlog NALED-a biće ukinuta i radna knjižica. Ta odredba stupiće na snagu 2016. godine. NALED smatra da treba unaprediti odredbe koje se tiču proširenog dejstva kolektivnih ugovora, reprezentativnosti sindikata, kao i da se zakonom reguliše “lizing radne snage”.