Namerno kupuju skupe lekove kako bi zaradili više

Novosadski odbor Demokratske stranke upozorio je danas da se Apotekarska ustanova Novi Sad 'bogati i nekontrolisano troši novac' na osnovu primene nedozvoljenog kriterijuma pri nabavci lekova.

Kako se navodi u saopštenju, kriterijum “Cassa sconto” je popust na cenu u zavisnosti od roka plaćanja – što se ranije plati, veći je popust, a to znači da za račun sopstvene zarade Apotekarska ustanova nabavlja i do 20 odsto skuplje lekove i za isto toliko ošteti budžet.

„Prosečna godišnja nabavka je oko 1,5 milijardi, što znači da na ovaj način nestane oko 300 miliona dinara. Upravo zbog primene ovog kriterijuma, nabavka je obustavljena, što je izazvalo nestašicu lekova u Novom Sadu”, piše u saopštenju DS-a.

Dodaje se da je Društvo protiv korupcije izradilo studiju o prelivanju sredstava osiguranika Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u sopstvena sredstva državnih apoteka.

„Ukupan iznos na godišnjem nivou iznosi od tri do četiri milijarde dinara. To Društvo je, kao imenovani Građanski nadzornik u ime Uprave za javne nabavke, poništilo postupak javne nabavke Apotekarske ustanove u Novom Sadu u vrednosti od 1,7 milijardi dinara, jer su
primenili nedozvoljeni kriterijum ‘Cassa sconto'”, navodi DS.

DS upozorava da Novosađani tako dobijaju skupe lekove, a Apotekarska ustanova se bogati dok „ne brine o kvalitetu i ceni lekova, već samo o procentu novca koji će dobiti”.

„U interesu građana pozivamo da se ova sramotna afera okonča, da svi koji su umešani podnesu ostavke i da se hitno uspostavi redovno snadbevanje lekovima”, naveo je DS.loading...