Napokon: Škola u Čačku nakon tri decenije dobila sat

Mehanizam je darovao čačanski sajdžija Srećko Pantelić, a sat je konačno proradio u maju.

Iako je Osnovna škola “Filip Filipović” u Čačku useljena u novu zgradu još 1980.godine, sve do maja ove godine nije imala svoj časovnik na kuli poviše glavnog ulaza.

Direktor škole Rajko Stojanović godine 1980. trudio se da školi, preseljenoj iz zgrade Gimnazije, nabavi časovnik, ali novca tada nije bilo.

Po njegovom odlasku priča o časovniku pala je u zaborav, a na navedenu zamisao više od tri decenije podsećao je samo prazan betonski krug.

Slavica Lužanin, sadašnja direktorka koja u ovoj osnovnoj školi angažovana od 1981. godine, kaže da nikada nije prestala da se nada da će sat jednog dana ipak osvanuti iznad ulaza.

– Kada sam postala direktorka, poželela sam da završim tu priču, iz poštovanja prema svima koji su ovde radili u to vreme i izgradili njen ugled. Zahvaljujući preduzmljivosti domara Veljka Ćojbašića, koji je sa svojim kolegom Dragišom Virijevićem vredno radio, danas školsku zgradu krasi veliki časovnik – rekla je direktorka Lužanin i dodala da je mehanizam darovao čačanski sajdžija Srećko Pantelić.

Srce školskog sata konačno je počelo da kuca ovog maja, čime su, ističe direktorka, povezana dva vremena, ono u kome je nastala ova kuća znanja i drugo, u kome će ona živeti sa novim generacijama.