Naprednjaci posle sednice Predsedništva: Priča o smenama u MUP-u je završena stvar

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Jadranka Joksimović izjavila je danas da neće biti stranačkih postavljenja na mesta smenjenih čelnika uprava u MUP-u ali da je reforma policije jedan od prioriteta države.

– Za mene je priča završena, država je uradila svoj posao na osnovu jasnih argumenata državnih institucija – rekla je Joksimović nakon sednice Predsedništva SNS.

Ona je rekla da je najbitnije da policija kao sistem funkcioniše bez obzira na to koji su ljudi na njenom čelu i da jučerašnje smene načelnika uprava MUP-a predstavljaju dobar signal za gradjane jer država vodi računa o njihovoj bezbednosti.

Joksimović koja je i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije ocenila je da je reforme u policiji trebalo i ranije započeti, istakavši da je to jedan od prioriteta u evropskim itegracijama Srbije.

Reforme, kako je precizirala, ne znači da u tom sistemu ništa ne valja, ali da ima stvari koje moraju da se menjaju.

Kako je navela, na današnjoj sednici nije bilo reči o verodostojnosti doktorata ministra policije Nebojše Stefanovića, ali je napomenula da je za nju veoma indikativno to što je cela priča (o plagijatu) počela u trenutku kada je u toku reforma policije, a Nebojša Stefanović preuzeo mesto ministra unutrašnjih poslova.

– On je i ranije bio na veoma važnoj funkciji, bio je predsednik parlamenta, pa zbog čega niko ranije nije postavljao to pitanje – istakla je Joksimović.

Prema njenim rečima, na sednici je bilo reči o sveobuhvatnim reformama koje će biti nastavljene „uvećanom i predviđenom dinamikom”.

Ona je najavila da će se u skupštinskoj proceduri uskoro naći niz zakona važnih i za evropske integracije, medju kojima su Zakon o radu i zakoni iz privrednog i ekonomskog sektora.

Kako je dodala, narednih dana u skupštinsku proceduru bi trebalo da udje Zakon o sanaciji koji bi na jasan i transparentan način trebalo da utvrdi kako će teći obnova poplavljenih područja i kako će se trošiti sredsta za tu namenu.