Naprednjaci u Novom Sadu pokušali da nameste tender

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da će JP 'Zavod za izgradnju grada' obustaviti javnu nabavku automatskih turističkih suvenirnica, pošto su se pojavile sumnje da je tender namešten kako bi posao dobila firma člana SNS.

– Nisam upoznat sa detaljima tendera, ali me je nakon natpisa u medijima o sumnjama u ispravnost zvao direktor Zavoda Goran Višnjić i rekao da će povuči nabavku. Ne znam stvarno za sve nabavke u gradu, ima i većih problema od toga. Stvarno, ako se postavlja pitanje i ako ja sve to moram direktno da rešavam, šta će nam članovi veća, direktori, načelnici uprava? Koja je njihova funkcija, ako je to sve do gradonačelnika? – kaže novosadski gradonačelnik Miloš Vučević.

Podsetimo, novosadski ZIG je javnu nabavku raspisao pre nekoliko dana, a opozicija je odmah nakon toga saopštila da sumnjaju da je tender namešten za novosadsku firmu „Revera” jer specifikacije u tenderu odgovaraju prozovodu ove firme.

Naime, kada se uporedi specifikacija u tenderu, kao i podaci sa sajta firme „Revera” o automatskoj turističkoj suvenirnici jasno je da se radi o istom proizvodu, pri čemu je čak i fotografija iz konkursne dokumentacije ista kao i ona na sajtu.

Posebnu sumnju da je ovaj posao namešten je potkrepljen time što ZIG vodi kadar SNS, a vlasnik „Revera” je Nemanja Laličić član SNS, koji je uzgred i član Nadzornog odbora Novosadske TV.

Vrednost nabavke u tenderskoj dokumentaciji ZIG-a nije navedena, a na sajtu „Revera” se može videti da jedan aparat košta 2,6 miliona dinara.

Inače, u konkursnoj dokumentaciji je ZIG naveo da se planira nabavka pet automatskih suvenirnica u kojima može da bude 20 različitih suvenira, a imaju skladište od 150 mesta. Aparat bi trebalo da bude visok dva metra, težak oko 450 kilograma i zaštićen od spoljnih uticaja. Pored LCD ekrana, koji će služiti za odabir i kupovinu suvenira za papirne novčanice ili kovanice, aparat treba da ima i ekran na kojem će turisti moći da dobiju informacije o Novom Sadu i turističkoj ponudi grada.