Olujni vetar nosio je krovove i napravio materijalnu štetu u Novoj Varoši, Svilajncu i Ljuboviji, a na cijeloj teritoriji Srbije na snazi je narandžasti meteolarm koji upozorava na vetrove brže od 100 kilometara na čas.

U Ljuboviji vetar je odneo polovinu krova sa zgrade opštine, a zbog opasnosti od pada i druge polovine saobraćaj na centralnom gradskom trgu je zabranjen. Policija pešake usmerava na drugu stranu ulice.

Na terenu su dežurne ekipe vatrogasaca – spasioca, koji ne mogu otkloniti opasnost jer su naleti vetra i dalje jaki, prenose beogradski mediji.

Jak olujni vetar u Novoj Varoši odneo je deo limenog krova na zgradi Tehničke škole i izazvao oštećenja na krovu opštine, potvrdio je Tanjugu direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju u tom gradu Miroljub Šapoljić.

On je precizirao da je oštećeno oko 100 kvadranih metara krova škole i oko 150 kvadratnih metara krova opštine.

“Polomljen je, takođe, i određen broj crepova na zgradi opštine i suda, kao i na porodičnim kućama “, naveo je on.

Iz preventivnih razloga isključeni su desetokilovoltni dalekovodi iz Kokinog Broda ka Negbini, Draglici i Jasenovu, a uključiće ih kad se vetar smiri.

Šaponjić je napomenuo da je u prigradskim naseljima usled jakog vetra došlo do lomeljenja drveća koja su popadala i pokidala kablove javne rasvete.

Narandžasti alarm upaljen je i za regione Pomoravlja i Šumadije, ali se najjači orkanski udari vetra očekuju u Banatu.

Snažan vetar, koji od noćas duva u Resavi, čupa i lomi drveće na području opštine Svilajnac, ali nema povređenih i veće materijalne štete, izjavila je Tanjugu porparol Skupštine opštine Svilajnac Ivana Todorov.

Vetar je, pre podne, lomio i čupao drveće u gradskom parku kraj reke u Resavi i kod Hotela “Topoljar”, ali i u nekim selima opštine, dodala je ona.

Radnici JKP “Morava” su na terenu i uklanjaju polomljeno i počupano drveće, napomenula je Todorov.

I u Novom Sadu danas duva košava, povremeno sa olujnim udarima.

Gradski štab za vanredne situacije u Smederevu upozorio je danas građane na nailazeće udare olujnog vetra na teritoriji Podunavskog okruga i pozvao ih da obezbede terase i krovove, a vlasnike lokala da se pobrinu za tende i spoljni mobilijar.

Hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je ranije Gradski štab za vanredne situacije u Smederevu da će na teritoriji Podunavskog okruga udari olujnog vetra tokom popodneva i u večernjim satima biti oko 24 metra u sekundi.

Štab je upozoren da olujni i orkanski udari vetra mogu da naprave štetu na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Moguće su štete i na drveću u parkovima i u dvorištima, pa je štab apelovao na građane da drveće sklono padu obezbede..

Upozoreni su i građevinari da obezbede objekte, skele i kranove, zbog opasnosti od pada i ozbiljnog povređivanja građana.loading...