Naša zemlja NESLAVNI ERVOPSKI REKORDER: U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka

Tumor
Pixabay.com

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, a svake nedelje jedno umre od ove bolesti. Po ovoj poražavajućoj statistici smo prvi u Evropi, a jedino ohrabruje činjenica da su karcinomi kod najmlađih u sve većem procentu izlečivi, u gotovo 80 odsto slučajeva.

 

Ove godine Srbija je 15. februara, Međunarodnog dana dece obolele od malignih bolesti, dočekala sa 334 dece obolele od različitih karcinoma u prethodnih godinu dana.

Deca najviše obolevaju od leukemije, tumora mozga i limfoma. Te tri bolesti čine 50 odsto maligniteta koji se javlja u dečjem uzrastu. U Srbiji je oko 66 odsto novoobolele dece uzrasta do 15 godina, što je slučaj i u ostalim zemljama u razvoju – kažu u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, a prenose “Novosti”.

Dve trećine dece koja su preminula zbog malignih oboljenja bile su uzrasta do 15 godina, a najčešći razlog smrtnog ishoda u dečjem uzrastu su bili leukemija, limfom i tumor mozga.

U svetu godišnje više od 160.000 dece oboli, a više od 90.000 umre od nekog oblika raka, koji kod dece čini do četiri odsto svih malignih bolesti. U Institutu “Batut” kažu da su uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti čak i u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do 14 godina, odmah iza povreda.

Dečiji rak je manje učestao nego rak kod odraslih, a stopa preživljavanja je veća. U razvijenim zemljama, stopa preživljavanja je 84 odsto, a u Srbiji je oko 70 odsto.