NAŠI IZMUČENI TURISTI STIGLI NA EVIJU: Evo koja su prava putnika kojima se pokvari autobus

autobus
Pixabay.com

Posle 36 sati putovanja, sa 12 sati zakašnjenja zbog kvara autobusa, grupa od oko 80 turista iz Srbije sinoć je konačno stigla na svoje odredište – grčko ostrvo Eviju. Njihov slučaj zainteresovao nas je da se raspitamo kakva prava imamo kada se vozimo autobusom, kakve su obaveze prevoznika, posebno u slučaju nepredviđenih okolnosti.

 

Autobuska karta kupljena u Srbiji garantuje vam sedište, mesto za prtljag i bezbednost.

–Mora biti obezbeđeno da je autobus tehnički ispravan i sposoban za bezbedno učešće u saobraćaju i za bezbednu vožnju. Mora biti odmoran vozač, mora biti vozač koji nije pod uticajem alkohola i vozač koji poštuje sve propise koje propisuje zakon o bezbednosti u saobraćaju– napominje Milan Božović, koordinator Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kod nepredviđenih okolnosti, poput kvara, bolje vam je da se uzdate u moral prevoznika nego u zakon.

–Agencija je dužna da organizuje alternativni prevoz u razumnom roku, kako to zakon kaže za završetak putovanja. Nije uobičajeno i nije zakonski obavezno da agencija, organizator putovanja, organizuje alternativni smeštaj, ni u Srbiji, ni bilo gde u Evropi– objašnjava Aleksandar Seničić iz Jute.

Evropska pravila su nešto drugačija – osim povrata novca, kod otkazivanja, kašnjenja ili saobraćajnih nezgoda na dužim linijama, putnici mogu da računaju na manji ili veći obrok i smeštaj. Naši putnici prava, isključivo novčana, ostvaruju naknadno i delimično:

–U slučaju da bilo šta nije saobrazno kada otpočne putovanje, putnici svakako imaju pravo na naknadu štete. Da li je to kašnjenje, neka neregularnost. Zakon daje pravo na naknadu štete– napominje Maja Anokić iz Centra potrošača Srbije.

–Kvarovi su nesrećna okolnost, nekom se desi, nekom se ne desi, ali oni u dogovoru sa agencijom eventualno mogu da dobiju popust na neko naredno putovanje ili neku drugu pogodnost– dodaje Aleksandar Seničić.

Naknadu očekuju putnici čiji je put, zbog kvara autobusa, na grčko ostrvo trajao 12 sati duže. Primorani na čekanje na otvorenom ili u obližnjoj benzinskoj pumpi – jeli su i pili o svom trošku. Savet je, zato, da na putovanje autobusom pripremite jer avantura nije isključena.