NASILNICI PRED PRAVDOM BRŽE NEGO IKAD: Prvi slučajevi dobili EPILOG, a ovo su IZREČENE KAZNE!

nasilje
pixabay.com

Mesec i po od primene novih članova Krivičnog zakonika protiv života i tela, kao i polnih sloboda, jednom sredovečnom muškarcu izrečena je mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa dvema devojkama zbog polnog uznemiravanja.

 

Prva prijava u Srbiji za polno uznemiravanje podneta je protiv pedesetogodišnjeg H. D. koji je na autobuskoj stanici u Beogradu, u alkoholisanom stanju, prišao K. K. (15) i S. Š. (16) i počeo da im namiguje, a zatim i da im se obraća palacajući jezikom. Potom je devojčicama ponudio novac i pozvao ih da pođu s njim. To njegovo ponašanje kod devojaka je izazvalo osećaj straha i sramote i one su pozvale policiju – pišu Novosti.

Meru zabrane za to delo je izrekao Prvi osnovni sud u Beogradu, dok je u Prvom tužilaštvu za samo 15 dana pokrenuto više od 10 predmeta po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici u kojima je doneta mera zabrane prilaska žrtvi i udaljenja iz stana za nasilnika.

Niko više ne sme, u porodici ili na poslu, nekoga ni da proganja ili tajno prati. Nepristojne ponude, pa čak i priča o tome a da se neko zbog toga oseća nelagodno, smatra se seksualnim uznemiravanjem.

Supruge ne moraju da trpe bahate muževe, a maloletna deca, nemoćne ili stare osobe, ukoliko budu na bilo koji način zlostavljani ili terani na nešto što ne žele da urade ili gledaju, to sad mogu odmah da prijave.

Tako su u pritvoru završila i dvojica vremešnih sugrađana. Jedan od njih, A. D., koji ima 78 godina, osuđen je na osam meseci, uslovno na dve godine robije zato što je, posle kraće svađe zbog zakasnelog dolaska kući iz provoda, udario svojoj četrnaestogodišnjoj unuci “vaspitni” šamar.

Drugi, šezdesetpetogodišnji P. P. čeka izricanje presude. On se tereti da je svoju nekoliko godina mlađu suprugu, sa kojom je već deceniju u braku i koja ga je i prijavila za “povredu dostojanstva”, “terao” da svakodnevno obavlja sve kućne poslove. Ona je, kako tvrdi, bila primoravana da mužu stalno ugađa, počev od toga da kuva samo ono što on želi, da ide u kupovinu, čisti i sprema kuću, pere i pegla veš.

Ipak, ono što je najviše pogodilo ovu beogradsku domaćicu i donedavno smernu suprugu, koja sada tvrdi da je godinama živela pod torturom, jeste to da ju je suprug, pored svih poslova koje je radila u kući i bila izmorena, dodatno terao da svakodnevno – vodi ljubav sa njim.

– Mera zabrane prilaska i uznemiravanja i mera udaljenja iz stana izrečena je i u našem tužilaštvu i to već prvog dana po primeni novih članova Krivičnog zakonika. Za samo petnaestak dana, mi smo od devet mera zabrane prilaska i komunikacije koje je odredila policija, produžili trajanje u sedam slučajeva. Od šest slučajeva udaljenja iz stana, tužilaštvo je produžilo meru u četiri – izjavio je nedavno Ivan Marković iz Trećeg javnog tužilaštva u Beogradu.

PROGANjANjE

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je ove nedelje postupak zbog novog krivičnog dela – proganjanja. Protiv V. M. iz Beograda krivičnu prijavu je podnela J. M. jer je, kako se sumnja, protivno njenoj volji, pokušavao da s njom uspostavi kontakt slanjem SMS i pozivima. Posle razmatranja i priloženih dokaza, tužilaštvo će saslušati osumnjičenog i potom doneti odluku o daljem postupanju.

Za to krivično delo zakon je predvideo novčanu kaznu ili zatvor do tri godine.

STROŽE PREMA NASILNICIMA

Osim polnog uznemiravanja, u novi zakonik, kako su “Novosti” nedavno pisale, uvedena su i dela poput proganjanja, navođenja deteta na prisustvovanje polnim radnjama, prinudnog zaključenja brakova i sakaćenje ženskog polnog organa.

Povećana je i kazna za obljubu nad nemoćnim licem, pa umesto od dve do 10, učinioce tog dela sada “čeka” od pet do 12 godina robije. Za obljubu nad detetom je, umesto tri, sada predviđeno pet godina zatvora. Navođenje deteta na prisustvovanje polnim radnjama se kažnjava zatvorom od jedne do osam godina, a ako je pritom primenjena sila ili pretnje, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do 10 godina.