Nastavnici solidarni: Povećan broj škola u Srbiji koje štrajkuju

'Više od 60 odsto škola u Srbiji štrajkuje, imamo povećanje broja škola, juče je bilo oko 1.000, sada je 1.023 škole' kazao je agenciji Beta Brajković.

Više od 60 odsto škola u Srbiji štrajkuje skraćivanjem časova na 30 minuta, što znači da je povećan broj škola koje štrajkuju, izjavio je danas predsednik Sindikata zaposlenih u prosveti Slobodan Brajković.

– Više od 60 odsto škola u Srbiji štrajkuje, imamo povećanje broja škola, juče je bilo oko 1.000, sada je 1.023 škole – kazao je agenciji Beta Brajković.

On je istakao da postoji problem, jer pojedini predsednici veća direktora škola šalju direktorima škola dopise gde traže da ukoliko postoji jedan zaposleni u školi koji ne štrajkuje, nastava mora da traje 45 minuta, te se ta škola ne računa kao da učestvuje u štrajku.

– Predsednici aktiva direktora škola slali su dopise koji kažu da ako jedan čovek ne štrajkuje onda nastava treba da traje 45 minuta, pa se smatra da čitava škola radi. To rade u opštini Rakovica, Zemun, kao i neki u Vojvodini i na jugu Srbije – naveo je Brajković.

On je rekao da su se danas štrajku priključile i veće škole u Srbiji i više od 75 odsto zaposlenih.

Komentarišući jučerašnje navode Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se u 63 odsto škola nastava redovno odvijala,
Brajković je istakao da razlika u podacima između Ministarstva i sindikata potiče odatle što Ministarsvo obračunava i one škole s jednim do pet đaka, koje nikada ne štrajkuju, a njih je oko 400.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naveli su da oni računaju sve škole u Srbiji i da će se u toku dana oglasiti s tačnim brojem škola koje danas štrajkuju.

Štrajk skraćenjem časova na pola sata organizovali su Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”.

Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi zaposlenih u javnom sektoru. Jedan od zahteva je i da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje.

Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer stari ističe, kao i da ostanu jubilarne nagrade i dnevnice.loading...