Ne glasajte za Miki Mausa: Glasovi ‘belih listića’ odlaze najjačim strankama

Precrtan glasački listić ili onaj sa dopisanim Čakom Norisom za koji mislite da je nevažeći i te kako se računa i pripašće političkim partijama koje osvoje najviše glasova na izborima. Evo i zašto.

Do održavanja vanrednih parlamentarnih izbora ostalo je još 17 dana, kampanja se uveliko vodi putem medija i bilborda, ali i saopštenjima stranaka i na Internetu.

Kako piše „Telegraf” fenomen prošlih izbora – „beli listići” ipak nisu ono što mislimo, jer će predavanjem precrtanog il praznog papira, vaš glas pripasti najjačim političkim partijama.

„Beli listići” na prošlim predsedničkim i parlamentarnim izborima 2012. bili su veoma jaka glasačka sila sa „osvojenih” 4,5 odsto glasova.

Kao takvi, doneli su nekoliko mandata više tada najjačim strankama SNS-u i DS-u, ali i direktnu pobedu Tomislavu Nikoliću na predsedničkim izborima, sve zahvaljujući proporcionalnom izbornom sistemu koji se primenjuje u Srbiji.

Glasovi koje su osvojile stranke koje nisu prešle cenzus, kao i nevažeći „beli listići” se sabiraju i dobija se ukupan zbir svih glasova koji se posle raspoređuju političkim partijama koje će ući u Skupštinu shodno njihovom procentu osvojenih glasova.

To u praksi izgleda ovako: ako je zbir glasova za stranke koje nisu prešle cenzus, plus prazni listići – 14 odsto, koliko je iznosio na prošlim izborima, od tih glasova, Srpskoj naprednoj stranci, ukoliko osvoji 40 odsto glasova, pripašće dodatnih 10 odsto.

Prema toj matematici najjačoj političkoj stranci u Srbiji SNS-u biće dovoljno da osvoji 42 odsto mandata kako bi formirala apsolutnu većinu i imala 126 poslanika u Skupštini Srbije.

Nezavisni politički analitičar Jelena Trivan kaže za Telegraf.rs da kreatore ideje „belih listića” treba pozvati na odgovornost i da je glas za „Miki Mausa” takođe glas koji će otići najjačima.

– „Beli listići” su na prošlim izborima imali odlučujuću ulogu i oni su uticali npr na to da LDP u Beogradu ne pređe cenzus, a direktno su uticali i na to da Boris Tadić izgubi predsedničke izbore. Ipak, ne može se sporiti pravo ljudima da budu nezadovoljni i da na glasačkim listićima napišu šta žele, ali moraju da budu svesni koje posledice će ta njihova odluka doneti. Zbog toga građani moraju da budu svesni da je i precrtan listić ili Miki Maus na njemu takođe glas i da će on uticati na konačan ishod izbora – kaže Trivanova.

Prazan glas je aktivan oblik izborne apstinencije, a da li će glas biti nevažeći ili ništavan ili će se računati drugačije, zavisi od zakonodavstva date države. U većini, a u kontinentalnom delu Evrope gotovo bez izuzetka, prazni glas se smatra nevažećim.

Da li prazni glas ima ili nema smisla zavisi od vrste izbora i konkretnog izbornog sistema, kao i od nivoa izbora – da li su opšti, lokalni, izbori za šefa države. Praktikuje se češće u većinskom nego u proporcionalnom izbornom sistemu.

„Na izborima koji ce se najverovatnije održati 6. maja precrtajte sve liste i kandidate, napišite im poruku, nacrtajte im nešto, napravite origami…. Tim činom ćemo im pokaziati šta mislimo o svima njima! Neka beli listići budu sredstvo kojim ćemo im pokazati koliko cenimo njihov rad i zalaganje tokom svih ovih godina”, glasio je proglas „belih listića” na Fejsbuku gupi uoči prošlih izbora.

Prema odredbama Ustava, narodni poslanici se biraju u Republici Srbiji kao jednoj izbornoj jedinici primenom proporcionalnog izbornog sistema, glasanjem za izborne liste i raspodelom poslaničkih mandata srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

U raspodeli poslaničkih mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje 5% glasova od ukupnog broja glasova birača koji su glasali.

Mandati se raspodeljuju primenom sistema najvećeg količnika (tzv. D’Ontov sistem), i to tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do 250. Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika.

Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko se najvećih količnika koji joj pripadaju nalazi među 250 najvećih.loading...