Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", u ovom trenutku obuhvat vakcinisane dece u Srbiji je zadovoljavajući. Najviše zaštićene dece, pa tako i odraslih, jeste na teritoriji Vojvodine, a najmanje vakcinisanih na jugu Srbije.

 

Pedijatri u Smederevu hvale roditelje, dok vršački nisu u potpunosti zadovoljni. Najčešće se odbija MMR vakcina koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola. Nekima je sporna i ona protiv hepatitisa B.

– Roditelji su jako odgovorni. Uspešnost vakcinisane dece kod nas je preko 90 odsto i to je nešto što je jako velika i dobra brojka – napominje doktorka Ljiljana Ogarević iz Doma zdravlja Smederevo.

Pedijatar Ileana Pekurar iz Zdravstvenog centra Vršac kaže da u situaciji kada roditelji odbijaju da dovedu decu na vakcinaciju, lekari od njih traže da potpišu da nisu hteli da dovedu decu na vakcinu. 

– Ako ih ne dovede uopšte, mi ih pozivamo na vakcine i kad ne dovedu decu posle dva poziva, prijavljujemo ih po zakonu – ističe Pekurarova.

Pomoćnik ministra zdravlja Zoran Panajotović kaže da su za prvih šest meseci imali 148 prijava sudiji za prekršaje za odbijanje odnosno nevakcinisanje deteta.

– To je po novom zakonu obaveza roditelja i, gledajući taj period u odnosu na period prošle godine, za 50 odsto je smanjen broj prekršajnih prijava – napominje Panajotović.

Zbog toga što nije vakcinisano, nijedno dete nije ostalo neupisano u vrtić ili školu. Roditelji koji nisu vakcinisali decu su ili opomenuti, ili kažnjeni minimalnom kaznom od 5.000 dinara.

– Upućujem poziv roditeljima da decu koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana za uzrast, odvedu u Dom zdravlja na vakcinaciju, imajući u vidu da su sve vakcine iz obaveznog programa imunizacije dostupne u svim domovima zdravlja – kaže Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

Iz “Batuta” poručuju i da ove godine epidemijskog javljanja bolesti koje vakcinama mogu da se spreče nije bilo.loading...