Nebojša Stefanović: Nemam vremena da se bavim pričom o mom doktoratu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović odbacio je optužbe da je plagirao delove svoje doktorske disertacije, i ocenio ih kao neistinite i politički motivisane.

– Nemam ni potrebe a još manje vremena da se bavim tom neistinitom pričom. Doktorski rad sam pošteno uradio i komisija, koju su činili ugledni profesori, nije imala nijedan prigovor – poručio je Stefanović u intervjuu za list Nedeljnik.

Kako je kazao, to je prvi i poslednji put da komentariše navode o plagijatu, koje su trojica naučnika iznela na sajtu „Peščanik”, a za koje je rekao da su „gnusne laži”.

Stefanović je dodao da Univerzitetu Megatrend, na kom je doktorirao, akademskoj zajednici i stručnjacima iz oblasti lokalne samouprave ostavlja da daju mišljenje o njegovom radu.

Ministar policije je naglasio da o toj temi više neće davati nikakve izjave, i ocenio da je poslužio kao „vreća za udaranje”.

Stefanović je kazao da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić „prezire političke hajke i ume da ih prepozna”, i dodao da mu premijerova podrška mnogo znači.

– Potpuno je jasno i očigledno da nakon organizacije protesta, skupštinskog odbora za nauku i instrumentalizacije nekih funkcionera Demokratske stranke (DS) postoji politička pozadina napada. Da li su te lažne optužbe povezane s reformama ili smenama nekih ljudi u vrhu MUP-a, nemam dokaze da tvrdim – kazao je Stefanović.

On je dodao da je napadnut u trenutku kada počinju „ozbiljne reforme” u policiji, i istakao da u MUP-u neće biti zaštićenih, niti „skrivanja iza položaja”.

Komentarišući hakerske napade na sajt „Peščanik”, Stefanović je rekao da je putem Interpola zatražena međunarodna tehnička pomoć od više zemalja iz regiona i sveta, i da je sve u rukama Tužilaštva za visokotehnološki kriminal.