NEMA PRODUŽENJA ROKA: Da li je odzvonilo “večitim studentima”?

Fakultet
Pixabay.com

Više od 5.000 "starih" studenata, koji po važećem zakonu imaju rok da do 30. septembra završe studije, potpisalo je peticiju kojom traže da im se produži rok.

 

U ministarstvu prosvete poručuju da produženja roka neće biti za one koji su studije upisali pre 2005. godine.

Prema Izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju iz 2014. godine, poslednji rok da stari studenti završe fakultete je 30. septembar ove godine. Ako do tada to ne urade, moraće da se prebace na novi sistem studiranja po Bolonji.

“Ustanove i studijski programi koje su oni upisali po prethodnom zakonu više ne postoje, i to ne postoje ne od danas već čitavu deceniju”, kaže Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete.

Međutim, iz grupe “Stari studenti svih fakulteta – Zajedno do cilja” negiraju da na bilo koji način ometaju polaganje ispita zbog različitih programa, navodeći da na svim fakultetima polažu ispite u istim terminima i na isti način kao takozvani Bolonjci.

Rok je već produžavan pre dve godine i od tada je polovina od 24 hiljade starih studenata to iskoristilo i završilo fakultete. Šuvakov kaže da je stav Ministarstva da više ne bi trebalo da se produžava rok, ali da to ne znači potpuni kraj školovanja za one koji ne završe fakultete do 30. septembra.

On je objasnio da je kraj septembra i poslednji rok za odbranu doktorskih teza po starom programu a da takozvani stari magistri imaju pravo da upišu doktorske studije direktno u treću godinu, kako bi brže došli do doktorata.