Neobaveštena: Slavica Đukić Dejanović nema pojma koliki su joj računi

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović naljutila građane tvrdnjom da ne zna koliko plaća Infostan.

Ministarka se preksinoć u „Utisku nedelje” nesvesno zamerila građanima i odgovorom na pitanje: koliko je novca potrebno za pristojan život? Rekla je da je dovoljno 50.000-60.000 dinara. U opštoj zbunjenosti i zatečenosti koju su ova pitanja izazvala kod ministarke, ostalo je nejasno da li ona misli da sa tom sumom može pristojno da živi pojedinac ili porodica, da li je ta suma “minimalna” ili “dovoljna”.

Još dok je televizijska emisija trajala, na društvenim mrežama krenule su reakcije na ovaj gaf ministarke. I dok su se jedni čudili što žena ne zna koliki su joj kućni računi, drugi su, revoltirani sumom za “pristojan” život, delili na mreži ministarkinu imovinsku kartu objavljenu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

U toj karti vidi se da ministarka mesečno zarađuje minimum 170.000 dinara (92.700 kao neuropsihijatar u Kliničkom centru u Kragujevcu i 76.326 kao šef katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu). Uz to još oko 350.000 dinara od “naučnoistraživačke delatnosti”.

Rub egzistencije
Profesor Čedomir Čupić smatra tvrdnju ministarke da se može pristojno živeti sa 50.000-60.000 promašenom.
– Sa tim novcem se ne može pristojno živeti. Svi su na ivici egzistencije, u ponižavajućem položaju. Kakav pristojan život sa tim novcem, koješta! Ljudi žive u bedi – kaže profesor Čupić.

– Ministarka nije u kontaktu sa realnošću, a kako bi i bila kad ona ima nesrazmerno velika primanja u odnosu na zaposlene u zdravstvu, resoru o kom treba da brine – kaže Živorad Mrkić, predsednik Nezavisnog sindikat zdravstva Srbije.

– Jasno je da ona ne može da zna kako žive ljudi, jer ju je više interesovalo kliničko ispitivanje lekova finansirano od moćnih farmaceutskih kuća od Ministarstva zdravlja. Iz njene imovinske karte vidi se da najveće prihode ostvaruje upravo na tom poslu. Lako se je odreći ministarske plate kad imate drugi unosan posao – kaže Mrkić.

Odvojenost političara od realnosti na primeru ministarke problem je koji uočava i profesor na Fakultetu političkih nauka Čedomir Čupić.

On ističe da političari nisu svesni da se u Srbiji u vazduhu oseća socijalni bunt, jer su glavni stubovi društva (zdravstvo, prosveta i sudstvo) bedno plaćeni i zato korupcijom izjedeni.

– Ne radi se o tome da smo mi siromašno društvo, već o lošoj raspodeli. U takvoj državi nema zdravlja, nema razvoja duha i nema pravde – kaže profesor Čupić.

 loading...