NEOČEKIVANI PREOKRET: Filaret ipak smenjen!

Na saboru je jutros došlo do neočekivanog preokreta i vladika mileševski Filaret je ipak smenjen.

 

Sabor se sinoć razišao sa načelnom odlukom, na inicijativu patrijarha Irineja, da se Filaretu da još godinu dana šanse da popravi stanje u svojoj Eparhiji, a da se potom iznova odlučuje o njegovom razrešenju.

Kako se sinoć nije glasalo o predlogu već je prihvaćen bez rasprave, a nije potpisan ni zapisnik, grupa vladika je jutros insistirala da se ipak glasa kao što je pre neki dan bio slučaj sa vladikom kanadskim Georgijem koji je takođe smenjen.

Pet-šest vladika jutros je na zasedanje došlo sa predstavkama i zahtevom da se još jednom razmotri odluka o Filaretu.

Kako kaže izvor Blica iz Patrijaršije, oni su doneli i neke nove dokaze koji govore o ne baš časnom životu ovog episkopa.

Do preokreta je došlo nakon jučerašnjeg pritiska državnih funckionera da se Filaretu ‘progleda kroz prste’. Za to su se založili šef SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i direktor Srbija gasa Dušan Bajatović.

Sinoć je Sabor naprasno odlučio da se umesto smene, vladiki mileševskom da šansa da se popravi. Filaretu je bila data godina dana da ispravi greške, a nakon toga bi se iznova ispitao njegov rad i donela odluka da li će biti smenjen ili ne. Današnjim velikim preokretom je to palo u vodu i Filaret je definitivno smenjen.

Inače, smena Filareta bila je izvesna svih dana Sabora posebno jer su njegovi gresi veći od onog što se zamera vladiki kanadskom.

Filaretu se osim neadekvatnog raspolaganja crkvenim novcem i maltretriranja sveštenstva, stavlja na teret i blud i razvrat, a o čemu su svedočili monasi iz njegove Eparhije. Od mrtvačkih glava po kojima je ostao upamćen u javnosti tokom rata na prostoru bivše SFRJ u Filaretovoj biografiji upisan je i štrajk glađu koji nije hrišćanski čin, na desetine dopisa državnim institucijama i privatnicima da mu daju novac.

Ovo nije prvi put da se politika umeša u život Crkve, ali ni kada je reč o Filaretu kome se na teret stavlja i politikanstvo. Tokom 2012. godine mileševski Filaret obratio se za pomoć ministru policije Ivici Dačiću. U to vreme bila je inicijativa medju vladikama da se na saboru Filaret penzioniše. Do susreta nije došlo, ali su bliski saradnici Dačića prilikom susreta sa vrhom SPC preneli da im je stalo do sudbine Filareta.loading...