Neočekivano: Tomislav Nikolić stao uz sindikate

Iako je vlast kritikovala sindikate zbog protesta protiv zakona o radu, predsednik Tomislav Nikolić ih je podržao.

Pozivajući se na autoritet koji su mu dali direktni izbori, Nikolić je u intervjuu RTS-u, premijeru Aleksandru Vučiću uputio značajne poruke. Najvidljivija je ova o sindikatima, ali bilo je tu poruka o EU, Rusiji i reformama.

Kako je prenela agencija Tanjug: „Nikolić je ukazao na to da sindikalna borba nije opoziciona borba i da je reč o borbi da se pomogne onome ko je na vlasti da radnici imaju posao i da žive bolje.”

Predstavnici Samostalnog sindikata kažu da ne osećaju da ih je predsednik „uzeo u zaštitu”, ali smatraju da je u opštoj hajci protiv njih, u kojoj je bilo i policijskog zastrašivanja, predsednik „dao korektnu izjavu”.

– Predsednikova izjava je očigledno pozitivna prema sindikatima. Ona je korektna, ali mislim da nema funkciju da zaštiti, nego da proizilazi iz razumevanja da tu mora da postoji neka ravnoteža i da je usmerena na to da spreči da se oduzme civilizacijska tekovina sindikalnih i kolektivnih prava radnika, koja postoji i u najtvrđim neoliberalnim ekonomijama, osim možda kod nekih šeika – kaže za Blic dr Zoran Stojiljković, potpredsednik UGS „Nezavisnost”.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da Nikolić pokušava da štiti svoj rejting i da njegova izjava nije u skladu sa realnim potrebama.

– Izjava predsednika stoji ako načelno govorimo o ulozi i funkciji sindikata, ali nije dovoljno prilagođena realnosti i sadašnjoj situaciji, jer pojedini sindikalni lideri postupaju demagoški. Možda je predsednik pokušao više da gleda na svoju popularnost i rejting nego na sadašnju situaciju u kojoj je nemoguće sve pomiriti – smatra Anđelković.