Nezadovoljni advokati: Obustavljena sva suđenja, istrage i saslušanja u Srbiji

Svi advokati u Srbiji stupili su juče u štrajk, koji će trajati do sutra, u znak protesta zbog povećanja poreskih obaveza za paušalno plaćanje poreza za 50 do 80 odsto. To znači da se neće održavati suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca.

Advokati takođe neće zastupati stranke ni pred drugim organima, čak ni u hitnim predmetima. Jedini izuzetak predstavljaju predmeti u kojima rok za izjavljivanje pravnog leka (žalbe) ističe u toku trajanja obustave rada.
– Beogradski advokati su rad obustavili još prošle srede, a na skupštini Advokatske komore Srbije odlučeno je da od 25. do 27. juna u štrajk stupe advokati iz cele zemlje – rekao je Tanjugu predsednik AKS Dragoljub Đorđević.

Advokati traže od Ministarstva finansija da stavi van snage nova poreska rešenja, a protest se, kako navode u AKS, organizuje i zbog sužavanja polja delatnosti advokature nakon donošenja raznih zakonskih propisa kojima se brojni poslovi oduzimaju iz nadležnosti advokature i poveravaju beležnicima, medijatorima i drugima.
Ministarstvo finansija smatra da je protest advokata neosnovan.