Nije više četnički vojvoda: Velji Iliću oduzeli čin pukovnika

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić ostao je bez titule četničkog pukovnika jer mu je Vrhovni četnički vojvodski savet poništio sva zvanja i činove koji su mu dodeljeni pre sedam godina.

Titulu četničkog pukovnika, ministru Velimiru Iliću dodelio je vojvoda Milika Čeko Dačević. On, kako kaže, na ovaj korak odlučio jer je revoltiran time što su mnoge vojvode zloupotrebile titulu zarad lične koristi.

– Zbog mnoštva četničkih oficira i pojedinih vojvoda koji su prekršili pravila ponašanja srpskih četnika, zbog brojnih zloupotreba, lične promocije i ostvarivanja lične koristi, doneo sam odluku da se povuku moje odluke o dodeli titula svim vojvodama i vojnim činovima od kaplara do pukovnika, nakon čega će uslediti revizija svih zvanja i činova. Onima koji se nisu ogrešili o kodeks titule i činovi naknadno će biti verifikovani, a oni za koje se utvrdi da su činili zloupotrebe po osnovu vojvodskih titula činovi i titule biće trajno oduzeti – kaže Dačević.

Gojko Rabrenović, generalni sekretar saveta vojvoda, obrazložio je da to automatski znači da Ilić, koji je pre sedam godina dobio čin četničkog pukovnika, ostaje bez titule.

– Koliko znamo, Velja Ilić nije zloupotrebio svoj čin, ali odluka o reviziji se odnosi na sve – rekao je Rabrenović, kome je Ilić inače venčani kum.

Reagujući na ovu vest, Ilić kaže da se ne seća da mu je Dačević dodelio titulu.

– Sećam se samo da su mi, dok sam bio ministar u Koštuničinoj vladi, dodelili titulu vojvode, ne sećam se da je među njima bio Dačević. Nikad tu titulu nisam pominjao u javnosti, ne znam što bi mi je oduzeli. Ako mi je neko nešto dodelio, neka mi to i oduzme – rekao je Ilić.loading...