Nikolić, novi zodijački znak

Još ne znamo šta je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na um palo kada je izjavio da će uskoro obelodaniti svoj plan za rešenje statusa Kosova i Metohije, kolikvijalno poznato i kao konačno rešenje kosovskog problema, i srodnih disciplina.

O njegovom nacrtu platforme za status Kosova i Metohije, koju Nikolić najavluje čim Deda Mraz odveze sanke u Laponiju, naveliko se priča i prepričava u političkim krugovima, kafanama, okruglim i ćoškastim stolovima, među onima koji o tome imaju šta da kažu i onima koji o tome najbolje umeju da ćute. Politički voajeri protiv političkih egzibicionista. Važi i obrnuto.

Suveren Andrićevog venca i dve ulice više, nameran je da vladi predloži ono što bude sročio, a za slučaj da njegov rukopis ne dobije prelaznu ocenu, Nikolić sa žaljenjem konstatuje: „…ja više ništa ne mogu da učinum za Kosovo”. A toliko toga mu je dao!?

„Od mene se očekuje da imam stav i spreman sam, kao i u slučaju prethodne platforme o Kosovu, da predložim inicijalni tekst i da mi vlada kaže šta je za nju moguće, a šta nije. Da dođemo do zajedničkog rešenja i da za to tražimo i podršku u međunarodnim krugovima”. Ne zvuči loše, ali u slepstiku.

Nikolićev pisani (dobro ste pročitali, pisani, ne pismeni) uradak koji će se bazirati na – u to ne treba da se sumnja – Briselskom sporazumu i preambuli Ustava Srbije neće biti nikakva novina u odnosu na sve što je do sada rečeno i napisano o statusu Kosova. I Brisel i Kosovo, deviza koja se godinama vrti kao mantra za zaluđivanje inače zaludnih.
Nije tajna, a nije ni čaršijsko ispiranje usta, da su odnosi na relaciji predsednik države – predsednik vlade odavno u domenu sibirskih temperatura. Dok Nikolić ne odustaje od devize i Brisel i Priština, Vučić je skloniji da ode i korak dalje. I taj korak ih razdvaja i deli poput nepremostive provalije.

Opozicija, odnosno ono što je od nje ostalo, tvrdi da Nikolić „hoće jasno da se distancira od Vučića i vlade, tako što će joj ponuditi još jedan papir koji nema nikakvo utemeljenje u realnosti. Može da predloži ili podelu Kosova ili međunarodnu konferenciju za određivanje statusa Kosova i Metohije, a i jedno i drugo je potpuno neostvarljivo. Ne samo što želi da pokaže razliku u odnosu na vladu, nego ima i višak slobodnog vremena”.

Sve to kaže potpredsednik Demokratske stranke Borko Stefanović. A ako baš ima višak slobodnog vremena mogao bi i do Bajčetine, da raspali mangal, uskoro će snegovi, i da usput uči kineski. To ne kaže Borko.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić kaže… Nebitno je šta on kaže. On ionako nije opozicija, on – kao i na svim ostalim funkcijama koje je obavljao – samo glumi, ovaj put šmira opoziciju. Vratimo se opoziciji, pravoj. Predsednik Nove stranke Zoran Živković, Tadićev trn u oku (!), kaže da je „Nikolićeva najava deo njegovog obračuna s Vučićem”.

Nikolić se ponaša kao da je ispao iz antičke drame, mada sumnjam. Nije to gradivo blisko nekome ko se poziva na nepismene proroke, žute ljude i ispijanje vode s mutne Morave. Jer, drama je ozbiljno preduzeće, sobom nosi sveto trojstvo jedinstva vremena, mesta i radnje. Kako je to trojstvo u odnosima Nikolića i Vučića nemoguće, nema drame. Rekoh maločas, samo slepstik.

E, ako je Nikolić rešio da uđe u bespoštednu borbu s republičkom vladom i njenim predsednikom, onda je to već padež koji se uči na fakultetu koji je (valjda) završio. Šta se može dogoditi ukoliko između Nikolića i Vučića konačno pukne tikva? Ništa posebno, osim Nikolićevog maštanja o mantri, raspaljenog mangala i grejanja u toploj sobi dok kroz prozor gleda prvu damu dok zaliva uvele bokore đula.

Ako, pak, Nikolić sanja da će zlatnim slovima ući u istoriju, onda će tu istoriju morati da piše sam. To sazvežđe je preveliki zalogaj za njega. Uprkos njegovoj potrebi da postane novi zodijački znak.

Gledajte u nebo ovih dana dok je još bistro, čisto i zvezdano. Ja gledam, i sve što vidim, video sam i ranije. Iznad nas su Mala Kola i Veliki Medved.