Nikolić priznao: ‘Kriminalci imaju ljude u MUP-u’

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio je danas od Vlade Srbije smenjivanje u policiji i postavljanje na odgovorne funkcije iskrenih boraca protiv kriminala.

– Nisam zadovoljan borbom protiv kriminala u samoj policiji i iskorenjivanju zla sa ulica – narko dilera i narko kartela. U borbi protiv tog zla koje uništava naše društvo, nisu postignuti nikakvi rezultati u poslednjem periodu, očigledno zato jer te kriminalne grupe imaju svoj saradnike, saučesnike i doušnike u samom MUP-u – rekao je Nikolić u obraćanju građanima preko Radio-televizije Srbije.

On je poručio da institucija koja je zadužena za unutrašnju bezbednost, policija, mora da se vrati u okvire morala, pravičnosti, poštenja i pravde.

– Nažalost, zbog neprofesionalnog odnosa pojedinaca iz policije prema svoj poslu, adekvatna borba protiv korupcije nije moguća i zato tražim od vlade da postavljanjem iskrenih boraca protiv kriminala obezbedi da odgovorni rade svoj posao – rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije naveo je da policija ne bi smela da se služi medijskim spekulacijama, niti bi smela da postupa po „samovolji visokih činova” i da podleže političkim pritiscima.

– Ubeđen sam da će vlada reagovati efikasno i tražim da me o preduzetim merama izvesti, kako bi se o tom izveštaju oglasio i Nacionalni savet za bezbednost – rekao je Nikolić.

On je ocenio da mora da se povrati poverenje građana u policiju, koja mora da bude „moderna, depolitizovana i efikasna služba”.

Nikolić je ranije danas razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom unutrašnje policije Nebojšom Stefanovićem o stanju u policiji.

Do sastanka je došlo, dan nakon što je Vučić rekao da mesec i po dana nakon formiranja vlade postoje „različiti udari iz više oblasti društvenog života”.

Optuženi za šverc kokaina i pranje para Darko Šarić, u ponedeljak 16. juna, izjavio da je proces protiv njega montirao načelnik Uprave kriminalištičke policije Rodoljub Milović, koji je juče zbog tih navoda saslušan na poligrafu.

Vučić je 29. maja izjavio za Radio-televiziju Srbije da je „dobar deo policije i sistema” bio nezadovoljan zbog hapšenja Šarića.

– Pretpostavili su da će na videlo da isplivaju tajne kome je Šarić davao novac, a nije malo davao. On je već nešto o tome govorio, a moguće je da će da govori i u budućnosti. Naravno, to bi uvek trebalo uzeti sa rezervom i da se vidi šta je tačno a šta nije, to mora da bude proverljivo – rekao je tada Vučić.

Pre dve nedelje sa funkcija su smenjeni načelnik saobraćajne policije MUP-a general Dragiša Simić i načelnik jedinice za zaštitu svedoka Miloš Perović.