Nikolić: Srbija je spona između istoka i zapada

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da od predstojeće posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Moskvi očekuje korist za Srbiju, istakavši da je Srbija "kopča" koja nedostaje da bi istok i zapad bolje sarađivali.

Odgovarajući na pitanja novinara prilikom posete Obrenovcu, Nikolić je rekao da je poseta predsednika Vlade Srbije Rusiji jedna u nizu poseta srpskih državnika toj zemlji poslednjih godina koja ima za cilj što bolju saradnju dve države.
– Politika Srbije iziskuje da se neprekidno održava kontakt između istoka i zapada. Možda smo mi kopča koja nedostaje istoku i zapadu da bi bolje sarađivali. Od svake posete predsednika vlade i bilo koga, očekujem samo korist za Srbiju – rekao je Nikolić.

Na pitanje novinara da li očekuje da dugovi za gas budu jedna od tema razgovora premijera u Moskvi, Nikolić je odgovorio da je to uvek tema razgovora i da ne možemo da se „pravimo ludi i ostavljamo po strani” kad nekome nešto dugujemo.
– Tražimo načine da taj dug namirimo u razumnom roku. Južni tok je bio šansa da to podmirimo u kratkom roku. Sudbina Južnog toka je u velikoj meri i sudbina našeg duga, energetskog snadbevanja i energetske sigurnosti – izjavio je Nikolić.

On je dodao da je sad sve u rukama EU i Rusije, koje treba da se dogovore kako će izgledati rešenje problema u vezi sa Južnim tokom.
– Mnogo toga je u igri i mislite da postoji problem, a u stvari Srbija ima idealnu poziciju – Srbija je ona koja je prihvatljiva i za istok i za zapad – rekao je Nikolić.

On je dodao da Bugarska intenzivno pregovara sa EU u vezi sa rešenjem problema Južnog toka i da je obavešten da je ta država iznela brojne argumente Evropskoj uniji u prilog tome da Južni tok bude urađen kao što je i dogovoreno.
– EU i Evropska komisija posebno sada pod predsedavanjem Italije mogu da budu mnogo bolje postavljeni prema ovom problemu nego do sad – zaključio je Nikolić.