Nikolić: Srbija nije bila tehnički opremljena za katastrofu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Kraljevu da Srbija nije bila tehnički dobro opremljena za katastrofu koja ju je zadesila, ali je istakao da su sve raspoložive snage opredeljene da se prebrode posledice poplava i zamolio građane za strpljenje.

– Uvek ima ljudi koji misle da je moglo bolje, brže, složnije ili pravednije nakon poplava – naveo je Nikolić.

– Sve raspoložive snage u Srbji su opredeljene da prebrodimo ovu katastrofu koja je pogodila Srbiju. Zato molim građane za strpeljenje, pogotovu za one koji misle da ih neko preskače. Mi smo dužni da obidjemo svaku kuću, jer sagledavamo štetu, kako bismo već ovog meseca imali konačnu cifru onog što je uništeno u Srbiji – rekao je Nikolić, dodajući da je na lokalnim samoupravama da što pre izdđu građevinske dozvole za najugroženije.

On je napomenuo da Srbija samo nije bila „tehnička opremljena za ovakvu katastrofu” jer je sve morala iz budžeta da daje za socijalne programe i potpuno druge namene.

Predsednik Nikolić prethodno je sa ambasadorima devet afričkih zemalja uručio donaciju Kraljevu, kako bi se pomoglo poplavljenom stanovništvu da što pre saniraju štetu od poplava. Grad Kraljevo je dobio dva generatora i četiri pumpe za isušivanje poplavljenih kuća.

Predsednik Tomislav Nikolić je rekao da su prijatelji Srbije iz Afrike odlučili da ove godine umesto tradicionalne manifestacije „Dani Afrike” u Beogradu, sakupe novac u nabave Srbiji generatore i pumpe.

Ambasador Alžira Abdel Kader Mezdou je porucio da su africke države pokušale da donacijom pokažu solidarnost sa srpskim narodom.