Nikolić: Srbiju niko ne optužuje, mi smo ušli u Prvi svetski rat da bismo opstali

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija ne sme da dozvoli da se revidiraju činjenice i falsifikuje istorija u vezi sa uzrocima otpočinjanja Prvog svetskog rata.

– Ako prihvatimo da neistina ovlada da bi nama sutra možda bilo bolje, kako to da stavimo u istu ravan sa krvlju naših predaka koja je natopila srpske zemlje – rekao je Nikolić u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) na skupu „Srbi i Prvi svetski rat 1914-1918. godine”.

Nikolić je istakao da je Srbija ušla u Veliki rat da bi opstala i jer nije imala alternativu.

– Jedna mala i hrabra zemlja ušla je u pravedmu borbu za slobodu, čudom je izvojevala pobede, preživela golgotu – rekao je predsednik.

On je dodao da „niko ozbiljan” ne optužuje Srbiju kao uzročnika Prvog svetskog rata.

– Pojedinci iz moćnog ešalona će činjenice izvaditi iz konteksta, preokrenuti ih, promeniti im smisao, dati im novo ruho i laž će postati globalno plasirana činjenica. Srpsku borbu za slobodu, sada bi da bace u blato – rekao je Nikolić.

Kako je dodao, namera je da svet veruje da su Srbi izazvali rat koji je odneo 10 miliona ljudskih života.

– Kao i sada, kada pokušavamo da otvaramo vrata širom sveta, i u tom vremenu Srbija je bila raskršće svetova, kolač koji su velike sile delile među sobom – rekao je Nikolić.

Predsedništvo SANU smatra da stogodišnjica početka Prvog svetskog rata predstavlja pravu priliku da se okupe njegovi poznavaoci iz zemlje i inostranstva i tom prilikom izlože svoje viđenje.

Predsednik SANU Nikola Hajdin rekao je da su pojedinci bili skloni da odgovornost za rat pripišu Rusiji i Srbiji.

– Zaboravljaju da je Srbija bila prisiljena da uđe u rat, da bi se odbranila od neprijatelja i očuvala svoju čast. Ta borba koštala je Srbiju teških ljudskih života i materijalnih žrtava – rekao je Hajdin

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je dodao da je istina o uzrocima Prvog svetskog rata na strani srpskog naroda.

– Ono što se desilo u Sarajevu samo je odraz bunta naroda koji nije hteo da trpi vlast druge zemlje – rekao je on.

Govoreći o ceremonijama obeležavanja početka rata, Dodik je rekao da ona u Sarajevu predstavlja „monstruoznu spletku” koja oslikava političke ciljeve.