Nikolićev spisak želja za Merkelovu: Orijent Ekspres na prvom mestu

Na godišnjem sastanku predsednika država jugoistočne Evrope u Dubrovniku, na kome će prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merke, predsednik Srbije Tomislav Nikolić imaće manje od pola sata da izloži svoje želje, primedbe i sugestije.

Uoči sastanka sa Angelom Merkel u Dubrovniku, predsednik Srbije Tomislav Nikolić spremio je spisak tema o kojima želi da razgovara, pišu „Naše novine”.

Osim političkih zahteva o bržim i konkretijim pregovorima za pristupanje Srbije EU, na godišnjem sastanku predsednika država jugoistočne Evrope koji počine u ponedeljak, 14. jula u Dubrovniku, a kome će prisustvovati i Angela Merkel zanimljiva tema biće i izgradnja železnice Minhen Istambul, koju mediji popularno nazivaju „Orijent ekspres”.

–Infrastrukturi će biti posvećen jedan deo samita, a za Srbiju je najzanimljivija tema izgradnja železnice od Minhena do Istambula koja bi delom trebalo da prolazi i kroz Srbiju. To bi trebalo da postane formalan evropski projekat – rekao je Ivan Mrkić za „Naše novine”.

Pored toga, Nikolić će u svom izlaganju objasniti kako Srbija vidi svoj put na priključenju EU, ali kji su naši saveti, sugestije i očekivanja od Evrope.

Nikolić će imati između 20 minuta i pol sata da Angeli Merkel izloži svoje ideje.