Niški hirurzi od 7. marta potpuno obustavljaju rad zbog solidarnog poreza

Na Klinici za opštu hirurgiju niškog kliničkog centra svakodnevno se održava jednosatni štrajk upozorenja, a od 7. marta započećemo potpunu obustavu rada zbog uvođenja ‘solidarnog poreza’ i smanjenja plata za oko 20.000 dinara, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora docent dr Aleksandar Zlatić.

– Osim ukidanja solidarnog poreza, zahtevamo vraćanje naših koeficijenata koji su važili pre 1. januara 2014. godine – kazao je Zlatić.

Kako se sada dežurstva plaćaju samo do 40 sati, a lekari su zbog organizacije posla i manjeg broja zaposlenih prinuđeni da rade i više od tog limita, oni traže da se dežurstva plaćaju prema realnoj satnici, napomenuo je on.

Prijem novih lekara se ne dozvoljava i prinuđeni smo da dežuramo više od tih plaćenih 40 sati, dok je sve preko toga ne plaća, objasnio je Zlatić i rekao da je primenom novog načina obračuna plata lekarima smanjena ukupno za oko 20.000 dinara.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije u ostavci Aleksandar Vucicć izjavio je sinoć da će “solidarni porez” ostati na snazi bar još neko vreme, jer je ekonomsko stanje takvo da zahteva štednju.

Ja neću zbog izbora i rejtinga da pričam građanima neistine, rekao je Vučić za RTS.loading...