Niški Vodovod plaši radnike da ne bi otišli na protest

Radnici niškog Vodovoda danas će morati da se potpišu 3 puta tokom radnog vremena. Svoj potpis radnici će, kako saznaju Južne vesti, morati da stave po dolasku na posao u 7:30h, zatim u 10:30 i pred kraj radnog vremena, u 13:30h. Naredbu je izdai direktor Vodovoda Dejan Andrejević, član SNS.

–  Nema sumnje da je reč o nameri da se zaplaše ljudi, da ne bi otišli na sindikalni protest u Beograd – kaže predstavnik Sindikata „Nezavisnost” Ljubiša Mijajlović.

Mijajlović dodaje da se veliki broj zaposlenih prijavio za odlazak na protest povodom novog Zakona o radu, ali da je nakon ovog poteza direktora za Beograd pošlo samo njih šestoro.

– Ljudi su zaplašeni. Zvali su me. Neki su priznali da ne smeju, neki su se naprasno setili da imaju obaveze… – priča Mijajlović.

Prema dokumentu dostavljenom Južnim vestima, čija autentičnost nije potvrđena, direktor Vodovoda Dejan Andrejević (SNS) izdao je i „naredbu” svim direktorima i rukovodiocima da proveravaju da li se radnici potpisuju.

– Nalaže se svim direktorima i rukovodiocima da dana 17.07.2014. godine, u okviru organizacionih jedinica preduzeća izvrše evidenciju prisutnosti, na taj način što će svi zaposleni morati da potpišu spisak u sledećim vremenskim intervalima – 7:30h, 10:30h, 13:30h – piše u Andrejevićevoj „naredbi”.

U kabinetu Andrejevića je rečeno da je „službeno odsutan”, a kako novinari nezvanično saznaju Andrejević, koji je i narodni poslanik SNS, otputovao je u Beograd na sednicu Skupštine, na kojoj se glasa o novom Zakonu o radu.
„Disciplina i upisivanje nemaju veze sa protestima”

U Službi za odnose s javnošću niškog Vodovoda tvrde da „radna disciplina i upisivanje radnika nemaju nikakve veze sa eventualnom sindikalnom aktivnosću”.

U dopisu dostavljenom Južnim vestima se navodi da je „upisivanje radnika normalan način evidencije prisutnosti radnika na radnom mestu” u mnogim preduzećima, a da je to u Vodovodu rađeno i ranije.

– Ovo je pre svega zbog razuđenosti lokacija na kojima radimo i većeg broja ulaza i izlaza – kažu u Vodovodu.

Sindikati u ovom preduzeću, dodaje se u saopštenju, nisu za danas najavili bilo kakve svoje aktivnosti i „stoga redovan rad u preduzeću ne može da remeti njihovo delovanje”.