Ništa im nije jasno: Sindikati pozvali Vulina i Vučića da im objasne Zakon o radu

Predstavnici dva reprezentativna sindikata pozvali su danas premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministra rada Aleksandra Vulina na sastanak kako bi objasnili šta Zakon o radu donosi građanima i koja je njegova zvanična verzija.

– Više nije jasno ni šta taj zakon donosi i koja je važeća verzija i ima li važeće verzije, kao i šta je ono što taj zakon donosi – rekao je na konferenciji za novinare predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) LJubisav Orbović.

Predstavnici SSSS i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost kazali su da ako ne dođe do usaglašavanja oko tog zakona, postoji mogućnost izlaska sindikata iz Socijalno ekonomskog saveta (SES).

– Ako ne budemo uspeli da se usaglasimo i ne bude li došlo do poštovaja procedura, nema svrhe da sedimo u SES, a da pritom zakon eliminiše socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje, da eliminiše mogućnost pregovaranja između sindikata i poslodavaca – kazao je Orbović.

Orbović je naveo da se od premijera i ministra rada zahteva da na tom sastanku objasne šta znači prošireno dejstvo Zakona o radu, navodeći da se on ne odnosi na prava sindikalaca, već na rešavanje problema između socijalnih partnera.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak istakao je da se u nacrtu zakona o radu primećuje samo interes Američke privredne komore i Saveta stranih investitora, „što je pravno gledano bruka”.

On je kao veoma čudno ocenio to što se insistira na donošenju zakona o radu što pre, i dodao da se ne vidi da je posledica toga ukidanje sindikata u Srbiji.

Pozivajući se na izjavu ministra Vulina, da je u pregovorima o pristupanju EU, prilikom otvaranja poglavlja 19, koje se odnosi na socijalni dijalog, dobio pohvale iz Brisela, Čanak je ocenio da je „dobio pohvale za ukidanje sindikata” i zapitao predstavnike Vlade „sa kime će voditi socijalni dijalog, sami sa sobom”.

Sekretar SSSS Zoran Mihajlović izrazio je nezadovoljstvo i zbog toga što su zakoni o privatizacii i stečaju od danas na javnoj raspravi, bez obaveštavanja sindikata i rasprave o tim zakonima na SES-u.

Javna rasprava planirana je u narednih četiri dana i ne predviđa raspravu od 21 dana, kako bi trebalo, naveli su sindikati.

– Ima dosta toga što nije dobro u zakonu o privatizaciji, cilj je da se privatizuje sve, ne postoji javno dobro, privatizuju se i ona preduzeća koja zapošljavaju i invalide, tako da je apsloutno sve u Srbiji na prodaju – kazao je Mihajlović.

Zakon o stečaju, prema Mihajlovićevim rečima, predviđa da se od 158 preduzeća u restrukturiranju, do kraja godine 50 firmi „otera u stečaj”.loading...