NIVO AFLATOKSINA U MLEKU UVEĆAN ČAK 5 PUTA: Građani u šoku, ministar ćuti

Mleko čaša
Freeimages.com/nkzs

Goran Ješić šokirao je danas javnost u Srbiji kada je objavio izmenu u pravilniku koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede kojom se u Srbiji opet povećava količina dozvoljenog aflatoksina.

Broj 0.05 se zamenjuje brojem 0.25, stoji u dokumentu koji je potpisao ministar Nedimović, a pravilnik sa ovim izmenama počeće da se primenjuje od 7.septembra.

Ovim je količina dozvoljenih aflatoksina uvećana 5 puta!

Ministar poljoprivrede danas nije imao vremena za pitanje medija zašto je donesena ovakva odluka, ali su u PR službi obećali odgovor narednih dana.

Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta nije upoznat sa ovim izmenama, ali kaže da se verovatno desilo da su procene da će ovogodišnji rod kukuruza sadržati povećani procenat aflatoksina i da je zato usledila ova promena, jer ta roba ne bi mogla da uđe u proizvodnju.

– Što se mleka tiče jedino rešenje je da se uvedu klase mleka, i cenovna razlika među njima, da ono koje je po evropskim standardima bude izdvojeno cenom i da se proizvođači stimulišu da proizvode kvalitetnije mleko – kaže on.

 

– Kako u Crnu Goru izvozimo mleko po evropskim standardima, a za naše tržište kao da ga nema – pita se.

Na Tviteru je ova vest izazvala paniku i svi su se prisetili afere koja je “drmala” Srbiju.

Nivo aflatoksina u mleku u Srbiji od 1. jula 2014. godine vraćen je na evropski standard od 0,05 mikrograma po kilogramu.

Vlada Srbije je krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta – sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. utvrđeno da je zbog suše nivo tog otrova, koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane i krave.

Povećan nivo aflatoksina je kasnije utvrđen i u mleku zbog masovne ishrane krava neispravnim kukuruzom.loading...