Nova afera: Mića Jovanović lažirao biografiju – nikada nije doktorirao u Engleskoj!

Zvanična biografija vlasnika Megatrenda navodi da Mića Jovanović ima dva doktorata. Međutim, istraživanje je pokazalo da nema nijedan od navedenih!

Tema doktorata ministra Nebojše Stefanovića već danima potresa Srbiju. U polemiku se uključio i njegov mentor i vlasnik Megatrenda, Mića Jovanović, koji je u jednoj od izjava rekao da je “teško da neko ocenjuje rad komisije koja ima jednog profesora Parka, jednog profesora Šanarona, profesorku sa Fakulteta političkih nauka Snežanu Đorđević, pa, da budem neskroman, na kraju krajeva i mene kao mentora sa svim onim što ja kao naučnik iza sebe imam. Ne ide, znate, da đačić ocenjuje profesora”.

Ekipa portala “Peščanik”, koja je i razotkrila plagiranu doktorsku disertaciju Nebojše Stefanovića, pokušala je da uđe u trag dvema doktorskim disertacijama Jovanovića, ali, kako kažu, bez uspeha.

Naime, u zvaničnoj Jovanovićevoj biografiji piše sledeće:

„Prvu doktorsku disertaciju odbranio je na Londonskom univerzitetu 1983. godine (menadžment i industrijski odnosi), a drugu (organizacione nauke) na Univerzitetu u Mariboru 1991. godine”. A prof. Jovanović ne bavi se samo ni menadžmentom, već je i predsednik neke „Istraživačke laboratorije za generalnu kosmologiju u Parizu”, te je sa dva koautora  objavio knjigu „Pre Velikog praska”.

Međutim, ni do jednog od ta dva doktorata nije moguće doći.

Univerzitet u Londonu (University of London) naravno postoji, ali se on razlikuje od skoro svih drugih univerziteta po tome što zapravo predstavlja federaciju drugih, manjih univerziteta u okviru njega, kao što su Londonska škola ekonomije i političkih nauka, Univerzitetski koledž London, Imperijalni koledž London, Kraljevski koledž London, itd, koji opet svi u svom okviru imaju zasebne fakultete. Tako npr. i LSE, i UCL, i KCL imaju svoje pravne fakultete. Niko, dakle, ne doktorira (niti dobija bilo koju diplomu) na Univerzitetu u Londonu kao takvom, već samo preko nekog od njegovih konstitutivnih koledža ili instituta, a g. Jovanović nije naveo na kom je to koledžu ili institutu doktorirao, piše “Peščanik”, čiji su novinari pretražili sve centralne kataloge i baze podataka za doktorske disertacije u Velikoj Britaniji kojima su imali pristup.

Biografija Miće Jovanovića na sajtu “Press” navodi sledeće podatke:

“Izbačen sa FPN-a, Jovanović se, u januaru naredne godine (1980, prim. aut.), obreo u Londonu, gde – kao talentovani mladi naučnik – dobija stipendiju od britanskog Saveta za nacionalna akademska zvanja (Council for National Academic Awards) za doktorske studije i gde – u novembru 1983. godine – doktorira na temu „Radna motivacija u industrijskim odnosima samoupravljanja”, kod čuvenog profesora Stivena Vuda sa London School of Economics”. Tragom tih podataka, ekipa “Peščanika” je pokušala da uđe u trag tom doktoratu, pa su kontaktirali i gospodina Vudsa:

 

A ovo je odgovor Vudsa na upit novinara “Peščanika”:

“Ja nisam bio mentor Mići Jovanoviću kao doktorskom kandidatu na LSE. On nikada nije bio registrovan kao student na LSE.Bio je registrovan za CNAA diplomu [diplome koje su u Engleskoj davale više škole, a pravno su izjednačene univerzitetskim diplomama, prim. aut.] na Portsmutu tokom koje sam ja imao izvesnu mentorsku ulogu, mada ne mogu da se setim kolika je ta uloga formalno bila. On je podneo disertaciju na usmenu odbranu, i u toj fazi je odlučeno da mu se ne dodeli doktorat. U nacrtu su postojali značajni problemi što je zahtevalo značajnu reviziju (major revision – umesto obaranja na odbrani teze, od studenta se zahteva da je u vrlo velikoj meri preradi i ponovo podnese na odbranu, prim. aut). Koliko ja znam on nikada nije podneo revidiranu tezu. Pretpostavljam da morate da pitate na Portsmutu. Ali mogu sa sigurnošću da kažem da nije doktorirao na LSE.”

Oni su kontaktirali i Miću Jovanovića, zamolivši ga da im pošalje svoju doktorsku tezu koju je odbranio na Univerzitetu u Londonu. Kako kažu, od njega još uvek nisu dobili odgovor. Dakle, mentor plagiranog doktorata Nebojše Stefanovića je čovek koji je plagirao sopstvenu biografiju i koji nema nijedan od dva navedena doktorata.