Droga slična marihuani, ali mnogo jača od nje - popularnog naziva "Crna mamba", privlači sve više mladih. Evropski centar za monitoring droga utvrdio je da opasno deluje na ljudski organizam. U Srbiju je stigla 2014. godine odmah pošto se pojavila na evropskom tržištu. Od tada do danas u 19 zemalja zabeleženo je 3.600 zaplena te droge. Za podatke o zastupljenosti i zaplenama u Srbiji - policija nije bila dostupna.

 

“Crna mamba”, “spajs”, “lažna trava”, “galaksi” – to su samo neki od komercijalnih naziva droge koja izaziva i fizičku i psihološku zavisnost. Umesto boljeg raspoloženja, može da izazove paranoju i halucinacije.

– Javlja se doživljaj da ih neko prati, posmatra, vrlo neprijatan doživljaj. Javlja se izrazit strah u nekim situacijama, gubitak svesti, problemi sa pritiskom, radom srca, koma i nažalost smrt – objašnjava dr Snežana Alčaz iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Zbog ove droge u Evropi je umrlo 28 ljudi. U Srbiji takvih podataka nema, dok je u Hrvatskoj “crna mamba” odnela jedan život.

– Prema dostupnim podacima u Republici Hrvatskoj, u periodu od 2014. do 2016. godine zabeležena su ukupno 43 trovanja za koje se sumnja da su povezana s novim psihoaktivnim supstancama. Većina pacijenata navela je konzumaciju proizvoda ‘galaksi’. Beleži se i jedan smrtni ishod – kažu u hrvatskom Uredu za suzbijanje zloupotrebe droga.

Mlade privlači svaka nova droga, a samo prošle godine u Evropskoj uniji otkrivena je šezdesetijedna. U Srbiji se godišnje pojavi desetak novih psihoaktvinih supstanci. A sve dok se ne proglase drogom i zabrane, nabavljaju se gotovo legalno.

– Sintetski kanabinoidi obično se prodaju kao osveživači prostora ili se pojavljuju u vrlo dopadljivim kesicama sa raznim nazivima koji su privlačni mladima – upozorava dr Snežana Alčaz.

Narkomanija je, podsećaju stručnjaci jedina bolest koju čovek sam bira. Zato opominju podaci da marihuanu konzumiraju deca već u osnovnoj školi i da je svaka deseta mlada osoba probala neku drogu o kojoj ne zna ništa.