NOVA ŠANGAJSKA LISTA: Iznedadiće vas mesto na kom se nalazi Univerzitet u Beogradu

Pravni fakultet
Wikipedia

Univerzitet u Beogradu ove godine popravio je plasman na prestižnoj Šangajskoj listi, koja je jutros objavljena, i nalazi se među 300 najboljih svetskih univerziteta, rangiran je između 201. i 300. mesta.

 

Prošle godine Univerzitet u Beogradu našao se u grupi univerziteta koji zauzimaju pozicije izmedu 301. i 400. mesta.

Rektor Univerzieta u Beogradi Vladimir Bumbaširević rekao je da je očekivao da je univerzitet nađe na Šangajskoj listi i da je očekivao da zauzme poziciju kao i prošle godine.

“Iznenađen sam što smo popravili plasman na prestižnoj Šangajskoj listi. Međutim, imali smo naučnika koji je bio među najcitiraniji u svojoj oblasti – matematici”, rekao je Bumbaširević.Među prvih deset univerziteta, na Ssangajskoj listi koja je jutros objavljena, tradiocionalno nalaze se osam američkih i dva britanska univerziteta.

Prvi na listi je univerzitet Harvard, zatim slede Stanfors, Berkli, Kembridž, MIT, Prinston, Oksford, Kalifornijski tehnološki institut, Kolumnija univerzitet, Univerzitet u Čikagu.Pojašnjenja radi, univerziteti se rangiraju od prvog do 100. mesta, a potom se ostali svrstavaju u rangove koji obuhvataju po 100 mesta.Univerzitet u Ljubljani i Univerzitet u Zagrebu, osim Univerziteta u Beogradu, jedini su iz regiona plasirani na ovoj listi i nalaze se između 401. i 500 mesta.

Univerzitet u Beogradu se prvi put našao na listi 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju izmedu 401. i 500. mesta.Šangajska lista koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih u svetu.

Ključni kriterijumi za rangiranje univerziteta su broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima, citriranost, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohadali univerzitet ili na njemu rade.Mada je “Šangajska lista” neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.loading...