Nova uredba? Vlada planira da smanji broj službenih vozila sa 50.000 na 25.000

Neposredno po formiranju buduće vlade pred ministrima će se naći nova uredba o korišćenju služžbenih vozila u javnom sektoru, po kojoj bi njihov broj sa sadašnjih 50.000 trebalo da se smanji na 25.000 uz strožu kontrolu njihovog korišćenja.

Kako navodi list, drastično će biti pooštreni uslovi pod kojima će funkcioneri moći da se voze od držažvnih para, a u skladu sa merama fiskalne konsolidacije i ušteda na rashodnoj strani budžeta koje najavljuje budući premijer Aleksandar Vučić.
Uz prepolovljen broj vozila koja su na raspolaganju funkcionerima i administraciji,

treba da se smanje i trošškovi za gorivo, registraciju, održavanje voznog parka, koji sada godiššnje iznose oko 300 miliona evra.

Takođe, predviđeno je i da se prepolovi Vladin vozni park, koji trenutno ima 315 automobila, tako da će članovima kabineta i njihovim timovima po ministarstvima biti na raspolaganju oko 150 vozila.

Prema planiranoj uredbi, službeni automobili moći će da se izvezu iz garažže samo uz pisano odobrenje i obrazložženje odgovornog lica u državnoj instituciji.

Držžavna revizorska institucija trenutno proverava koliko tačno ima služžbenih automobila i ko ih sve koristi, a predsednik Saveta DRI Radoslav Sretenović rekao je za “Novosti” da će izvešštaj biti objavljen do kraja meseca i da se proveravalo da li direktni korisnici budžžeta koriste služžbeni automobil na propisan način.

On je objasnio da su, na osnovu podataka direktnih budžžetskih korisnika, saznali da postoji višše od 20.274 vozila za posebne namene koja upotrebljavaju MUP, Ministarstvo odbrane i bezbednosne agencije.

Osim toga, ima još 6.294 vozila opššte namene, pa je DRI, analizama i ogovarajućom procedurom, morala da otkrije kako se ta vozila “trošše”.

Zoran Trninić, direktor Uprave za zajedničke poslove, kažže da oni očekuju da nova vlada ustanovi i nova pravila korišćenja služžbenih automobila, dodajući i da je sigurno da ove godine neće biti kupovine novih automobila.