NOVEMBAR SE “POKVARIO”: Šokantne temperature u Srbiji, šetaćemo u ŠORCEVIMA

Ovaj novembar biće jedan od toplijih, navode meteorolozi. Prva dva dana imaćemo ekstremno toplo vreme s temperaturama u pojedinim gradovima i do 28 stepeni.

Hitna pomoć Leto
Beta

Nakon toga, u prvoj polovini meseca, maksimalne temperature iznosiće od 16 do 20 stepeni, što je opet daleko iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine.

Iako nam je kalendarski odavno stigla jesen, u novembar ulazimo sa letnjim temperaturama.

U novembar ulazimo s ekstremno toplim vremenom. U prilog tome govore i temperature od 25 i više stepeni, a to su već skoro letnje temperature. Prvog dana novembra maksimalna temperatura u pojedinim gradovima biće i do 27 stepeni, a u petak i do 28 stepeni u određenom delu zemlje. To je za oko 15 stepeni više od srednje maksimalne novembarske temperature, koja iznosi oko 12 stepeni. U narednom periodu očekuje se smena sunčanih i oblačnih perioda, bez kiše, ako izuzmemo Timočku Krajinu. Narednih dana, u Podunavlju i Pomoravlju, duvaće umerena do jaka košava – kaže za „Alo!“ Đorđe Đurić, meteorolog „Weather2Umbrella“.

On navodi da nas za vikend očekuje blago osveženje, ali opet natprosečno toplo vreme za ovo doba godine, a tako će biti i tokom naredne sedmice.

Maksimalne temperature sledeće sedmice će biti od 16 do 20 stepeni, što je opet iznad granica višegodišnjeg proseka. Padavina nema na vidiku, pogotovo ne obilnih, tako da se nastavlja sa sušnim periodom, koji dosta stvara probleme poljoprivrednicima. Kako bude odmicao novembar, temperature će se postepeno spuštati i već posle 15. novembra možemo očekivati primerenije vreme za ovo doba godine, odnosno jesenje temperature – navodi Đurić.

Lekari kažu da velike vremenske promene posebno utiču na hronične srčane bolesnike i astmatičare.

Hronični bolesnici, posebno srčani i astmatičari, u slučaju pojave bilo kakvih jačih tegoba, trebalo bi da se obrate lekaru. Takođe, bilo bi poželjno da izbegavaju duži boravak na suncu. Ovo vreme utiče i na psihijatrijske bolesnike kojima se, kao i svim hroničnim bolesnicima, savetuje redovno uzimanje terapije. Preporučuje se i odmaranje, slojevito oblačenje, uzimanje dosta tečnosti, kao i lagani obroci – navodi za „Alo!“ Nevena Vučković, načelnica Hitne službe Doma zdravlja u Kuršumliji.