Novi datum: Božić ćemo slaviti 8. januara?

Ako SPC ne prilagodi svoj kalendar Milankovićevom, moguće je da će vernici u Srbiji 2101. godine najveći hrišćanski praznik slaviti jedan dan kasnije.

Da se to ne bi dogodilo, potrebno je da SPC konačno usvoji kalendar koji je napravio srpski astronom Milutin Milanković. O tome će odlučivati poglavari pravoslavnih crkava početkom marta u Istanbulu.

– Naša država koristi jedan (gregorijanski), a SPC drugi (julijanski) kalendar pa ispada da umesto 25. decembra mi slavimo Božić 7. januara. Period Zemljine revolucije oko Sunca iznosi oko 365,256… dana i u tome što to nije ceo broj nastaje glavni problem, pa zbog toga postoje prestupne godine od 366 dana, da bi se anulirala razlika – kaže za „Blic” Nikola Božić, rukovodilac Odeljenja matematičko-tehničkih nauka.

Kako razlika raste

– Sadašnja razlika od 13 dana uvećana je 1900. godine kada je po julijanskom februar imao 29, a po gregorijanskom kalendaru 28 dana. Naredni put ta razlika će se povećati 2100. godine na 14 dana – objašnjava Božić.

Problem prestupnih godina se rešava tako što je prestupna svaka koja je deljiva sa brojem četiri bez ikakvog ostatka i ona ima 366 dana, poput 2012. ili kao što će imati 2016. Logično je da sve ostale godine imaju 365 dana.loading...