NOVI ZAKON O KOMUNALCIMA: Pogledajte kakva će imati ovlašćenja

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da predložene izmene Zakona o komunalnoj policiji, policajcima daju mogućnost da zaustavljaju vozila i legitimišu putnike u njima, rade u civilu i koriste "biber sprej" ako ih napadnu.

 

Mali je novinarima rekao da veruje da će se izmene Zakona o komunalnoj policiji uskoro naći pred Vladom Srbije.

Ističući da Komunalna policija treba da bude servis građana, Mali je podsetio da je zahtevao da svaki komunalni policajac prođe kroz novi lekarski pregled, što se privodi kraju, a kako bi se još jednom proverilo da li su prihofizički spremni da obavljaju dužnost.

– Činimo sve da promenimo način na koji funkcioniše Komunalna policija i u selekciji policajaca i u njihovoj obuci i u oceni njihovog rada i mislim da je to ključno – rekao je Mali i ponovio da se predloženim izmenama predviđa povećanje broja komunalnih policajaca.

Kako je istakao, trenutno na terenu radi 311 komunalnih policajaca, u dve ili tri smene, što je za grad od dva miliona stanovnika izuzetno malo.

– Postojaće i procedure koje već imamo, a koje se odnose na ocenu rada svakog policajca na kraju godine kako bi znali da li su zadovoljili – rekao je Mali koji smatra da će predloženim izmenama rad Komunalne policije biti znatno poboljšan.

Upitan o peticiji za ukidanje Komunalne policije koju je potpisalo oko 20.000 Beograđana, Mali je odgovorio da je taj broj mali u odnosu na dva miliona, koliko prestonica ima stanovnika, ali i da, ukoliko i jedan građanin kritikuje rad Komunalne policije, na to treba obratiti pažnju.

Komunalnim policajcima je, dodao je, cilj da održe komunalni red i nije im lako, jer su “pod stresom pošto ih ima malo”, ali način njihovog ponašanja i ophođenja treba da bude u skladu sa standardima koje Grad želi.

Mali je apelovao na građane da poštuju zakone i pravila, da plaćaju karte u gradskom saobraćaju i da ako dobiju zahtev da se legitimišu, to i učine.

Načelnik Komunalne policije Nikola Ristić rekao je da su u toj službi tražili da se u delokrug njihovih ovlašćenja uvrsti zaustavljanje vozila, rad u civilu i upotreba biber spreja za odbranu, samo ukoliko ih neko napadne.

?– Biber sprej služi prevashodno za odbranu i to neće biti represivno sredstvo, već da se odbije napad na policajca i samo kada je krajnje neophodno. To sredstvo je mnogo efikasnije i manje opasno u odnosu na fizičku snagu – naveo je Ristić.

Upitan da li su preduzeti postupci protiv komunalnih policajaca zbog incidenata koji su se pojavljivali u medijima, Ristić je rekao da su vođeni različiti postupci povodom postupanja policajaca.

– Ali, ako mislite na upotrebu sredstava prinude – ne,svaka upotreba sredstava prinude bila je u skladu sa zakonom i tu nije bilo sankcionisanja – ponovio je Ristić.

Govoreći o broju komunalnih policajaca u gradu, Ristić je ocenio da milionski grad poput Beograda treba da ima jednog komunalnog policajca na 1.000 građana, a što bi bilo povećanje za 1.000 do 1.200 policajaca u odnosu na sadašnji broj.

Ristić je naglasio da su mogućnost za sada skromnije i da je ideja da prvih 300 komunalnih policajaca pokrije zapadni deo grada, odnosno opštine Novi Beograd, Zemun i Surčin.