Ukoliko žena poželi bezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju, to može da zahteva i, ukoliko se proceni da nema kontraindikacija, ona će to i dobiti potpuno besplatno, kaže direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

 

On napominje da je prošle godine od oko 3.150 porođaja u Ginekološko-akušerskoj klinici u Nišu urađeno 23 epidurala, što je ispod 1%, dok je u prva dva meseca 2016. godine taj broj već premašen zbog, kako kaže, većeg broja obučenih anesteziologa.

Od početka ove godine urađeno je 33 epidurala, a ako se zna da se u proseku 10 žena dnevno porodi to je već oko 5% onih koje su imale bezbolni porođaj od njih oko 600 – objašnjava Radovanović, kako prenose Južne vesti.

Direktor KC Niš ističe da broj budućih mama koje će dobiti epidural ne može da poraste rapidno jer i dalje nema dovoljno anesteziologa, ali da je sada mnogo više njih koji znaju da primenjuju ovu metodu.

Pošto od svih anesteziologa koji rade na Ginekološko-akušerskoj klinici nisu svi radili epidural kao metodu, možda oko polovina njih nije, još pre 1. januara smo jedan deo njih edukovali. Osim toga, unutrašnjom preraspodelom, neke anesteziologe sa drugih klinika koji su iskusni u ovom tehnici jer se ona koristi i u, na primer, kolorektalnoj hirurgiji, prebacujemo povremeno na Ginekologiju – objašnjava direktor niškog Kliničkog centra.

Radovanović ističe da davanje epiduralne anestezije nije laka tehnika i da nosi veliki rizik, te da lekari “moraju da budu apsolutno sigurni u ono što rade”.

On napominje da u proseku dnevno epidural potraži jedna ili dve žene od njih 10 u proseku.

Zbog njih pacijenti SUMNJAJU U SVOJ RAZUM: Seksi medicinske sestre ZALUDELE BEOGRAD (FOTO)

Može i bez veze?

Da epidural više nije privilegija, za koju je potrebno poznanstvo, veza, mito ili da ste dete zdravstvenog radnika, poslednjih nedelja prijatno je iznenadilo neke Nišlijke.

Porodila sam se sredinom februara i primila epidural, besplatno, bez ikakve veze. Imaju anesteziologe koji to rade. Sama sam tražila, nisam sigurna da to baš nude – kaže Nišlijka A. K.

U niškom GAK-u ranijih godina epidural se dobijao samo ako imate vezu; foto: J. C.
Slično iskustvo ima i Nišlijka Sonja koja se porodila pre 2 nedelje i kaže da je nakon što je tražila od lekara, bez problema dobila epidural i imala bezbolan porođaj. 

Međutim, ima i onih koje kažu da, zbog toga što se “zadesilo” da se porađaju noću, nisu mogle da prime epidural.

Daju svakoj trudnici koja želi, ali samo u toku dana. Ja sam došla noću i ništa od mog epidurala – kaže Nišlijka E. S.

Direktor Kliničkog centra kaže da bezbolni porođaj nije “rezervisan” samo za one žene koje se porađaju u toku dana, već da se ponekad dešava da su anesteziolozi u tim trenucima zauzeti.

Daje se epidural i noću, ali naravno, može da se desi da su dva anesteziologa u istom trenutku već zauzeta nekim drugim intervencijama i da je fizički nemoguće da budu na dva mesta. Tako se verovatno dešava da nekoj ženi krene porođaj, da zatraži epidural, a da su oni već zauzeti i da ne mogu da to urade. Ali ne verujem da ima puno takvih slučajeva – kaže Radovanović.

On napominje da na Ginekološkoj kllinici anesteziolozi nisu samo prisutni na porođajima, već imaju širok krug delovanja.

Moguć porođaj uz prisustvo oca

I dok ranijih godina nije bilo moguće da tata bude iz buduću mamu tokom porođaja u niškom porodilištu, sada je, kaže direktor Radovanović, to moguće.

Bilo je nekoliko zahteva od početka godine i svima je omogućeno. Svi koji su pitali, njima je omogućeno – objašnjava Radovanović.

On ističe da se ni ta usluga ne naplaćuje.