Novosađanin gaji grašak star 45.000 godina

U arheološkoj bašti ispred Muzeja Vojvodine rastu biljke koje su ljudi i njihovi rođaci neandertalci jeli od 45.000 godina p.n.e. pa do 17. veka i početka poljoprivrede.

Zasluge za to idu arheobotaničaru (stručnjak koji traga za ostacima hrane iz praistorije, odnosno nekim zagorelim ručkom domaćice iz davnina) Aleksandru Medoviću.Pre tri godine uspeo sam da uzgojim jednozrnu pšenicu. Ona je počela da se kultiviše pre 8.000 godina za vreme starčevačke kulture i zbog nje je naša civilizacija opstala. Ne donosi puno ploda, ali je izdržljivija od ove današnje, koju su nam doneli Rimljani. Njen gluten nije opasan, pa je idealna za, recimo, Novaka Đokovića – priča Medović.
Potom je posadio i dvozrnu pšenicu – fizalis, koju inače uvozimo iz Perua, a raste svuda oko nas, te trnjiku, njegov najstariji nalaz u Vojvodini.

– Ugljenisanu koščicu trnjike našao sam kada smo istraživali Petorvaradinsku tvrđavu. Ovu biljku su jeli neandertalci pre 45.000 godina – nastavlja Medović, pokazujući pored nje i praistorijski grašak.

Medović je otkrio i iskonsku ljubav Vojvođana prema pivu.
– Na nalazištu kod Mošorina našli smo tragove pravljenja piva stare 4.500 godina. Kakvi su bili ukus i jačina, nismo otkrili – smatra naš sagovornik.

Sa mališanima iz osnovnih škola Muzej radi projekat „Botanika pre princeza i vitezova”. Tako će deca otkriti da je princeza spavala na praistorijskom grašku, koji je za razliku od današnjeg mekanog jako tvrd, pa možda i nije bila toliko razmažena.

Iako bi neko teško u to poverovao, no ovaj naučnik trenutno juri zrno kukolja i nigde ne može da ga nađe, mada poslovica govori drugačije.U starom Egiptu jednozrna pšenica se koristila kao test za trudnoću. Žena je urinirala na zrno desetak dana, pa ako ono proklija, znači da je trudna. Rezultati su bili tačni u 70 odsto slučajeva. Čak se mogao odrediti i pol fetusa. Žena bi tada mokrila u dve posude, u jednoj je bio ječam, a u drugoj dvozrna pšenica, pa ako nikne ječam biće – muško, ako pšenica – žensko.

 loading...