NUNS: Nečuven postupak Gradske uprave Zaječara krši Ustav

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je osudilo postupak Gradske uprave Zaječara koja je juče zabranila ulazak novinaru Vuksanu Ceroviću u tu instituciju.

U saopštenju NUNS-a navodi se da je postupak Gradske uprave „nečuven” i u suprotnosti sa Ustavom koji garantuje slobodu informisanja, ali i sa Zakonom o javnom informisanju i Zakonom o slobdnom pristupu informacijama od javnog značaja.

– NUNS očekuje da zaječarsko Tužilaštvo postupi po krivičnoj prijavi koju je kolega Cerović podneo protiv NN lica zbog sprečavanja novinara da obavlja svoj posao od javnog interesa – dodaje se u saopštenju.

Novinar Vuksan Cerović obavestio je NUNS da je 24. juna na ulazu u Gradsku upravu Zaječara zatekao istaknuto obaveštenje: „Novinaru Vuksanu Ceroviću zabranjen je ulazak u zgradu Gradske uprave”.

Cerović je prvo pozvao policiju, koja je evidentirala zabranu i uzela izjavu od portira, a zatim podneo krivičnu prijavu.

Kako je saopšteno iz NUNS-a, Cerović je ocenio da je „povod za ovu primitivnu odluku” njegov novinski tekst „o mahinacijama u zaječarskoj lokalnoj samoupravi”.