Očekuje se ukidanje vanredne situacije u Svilajncu

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović najavio je da će danas, na sednici Štaba za vanredne situacije biti doneta odluka o ukidanju vanredne situacije u toj opštini. Sednica je zakazana za devet sati.

Milanović je takođe najavio da će danas početi da rade sve javne ustanove u gradu, rekavši da struje ima u svim delovima grada, da kanalizacija radi normalno, a da se pitka voda iz vodovoda očekuje narednih dana – sada je samo tehnička.

On je rekao da je juče u čišćenju, pranju i dezinfekciji grada učestvovalo više od 1.000 volontera iz Svilajnca, Beograda, Niša, Kragujevca…

– Najviše volontera je iz Svilajnca i ovo je zadnja akcija u vanrednoj situaciji – rekao je Milanović.

U akciji sređivanja grada, učestvovale su komunalne službe, zaposleni u ustanovama i preduzećima grada, dobrovoljci sa mašinama i traktorima iz okolnih sela.

Milanović je ranije izjavio Tanjugu, da će štete od poplava u ovoj opštini premašiti 10.000.000 evra.

– Mi smo uputili Vladi Srbije, prvi spisak šteta u Svilajncu, očekujem da do utorka završimo komplatan posao – rekao je Milanović.

– Sigurno mogu da kažem da je više od 2.500 domaćinstava pretrpelo ogromnu štetu, gradski vrtić je potpuno uništen, imali smo štetu u Domu zdravlja, u Poljoprivrednoj školi, Fabrici „Kul in Moda”…, oštećeno je više od 30 ulica, dva regionalna puta, tako da šteta neće sigurno biti manja od dest miliona evra – rekao je Milanović.

Svilajnac nije zapamtio ovakve padavine i ovakvu katastrofu. Nemamo o tome pisani dokument da je na terirortiji ove opštine bila ovakvo izlivanje reke i ovakvih padavina, dodao je on.