Od prvog januara srpska domaćinstva biraju od koga kupuju struju

Tržište električne energije u Srbiji biće od 1. januara potpuno otvoreno, što znači da će i domaćinstva moći da izaberu snabdevača strujom.

Domaćinstva će imati pravo da se strujom snabdevaju na slobodnom tržištu, ako procene da im je to isplativije, ali ne i obavezu, odnosno moći će i posle 1. januara da ostanu na javnom snabdevanju, rekli su u Elektroprivredi Srbije.

Promena snabdevača biće besplatna, trajaće najviše 21 dan i ceo postupak sprovodiće novi snabdevač a ne kupac struje. Domaćinstvo koje odluči da promeni snabdevača treba da reguliše dug prema EPS Snabdevanju i zatim se obrati novom snabdevaču, a on je dužan da završi administrativnu proceduru.

Od 84 licencirana snabdevača po neregulisanim cenama, aktivna su 44 a samo tri snabdevaju krajnje kupce, pri čemu EPS Snabdevanje pokriva 95 odsto.

U EPS od liberalizacije tržišta očekuje konkurenciju u komercijalnom segmentu, ali kažu da prave liberalizacije neće biti bez povećanja cene struje koja je sada ispod tržišne.

Ne očekuje se da se veliki broj domaćinstava odluči da iskoristi mogućnost da promeni snabdevača, jer zbog niske cene struje drugi snabdevači neće moći da ponude mnogo povoljniju cenu.

Iz EPS-a pojašnjavaju da cenu na računu čine cena energije i mrežarina i pozivaju građane da koriste kalkulator potrošnje na njihovom sajtu da uporede visinu računa za istu potrošnju kod EPS i potencijalnog snabdevača. Tržište struje za privredu u Srbiji otvoreno je tokom 2013. i 2014. godine.

U Srbiji se trećina ukupne potrošnje struje pokriva na slobodnom, a ostalo na regulisanom tržištu. Regulisanim, odnosno javnim snabdevanjem, bavi se samo EPS Snabdevanje po cenama koje odobrava Agencija za energetiku. Ukupna potrošnja struje krajnjih kupaca u Srbiji u 2014. bila je 28 TWh, od čega je na slobodnom tržištu prodato 34 odsto a 66 odsto na regulisanom, pri čemu su 51 odsto preuzela domaćinstva a 15 odsto mali kupci.

Prema novom zakonu o energetici, čije su odredbe potpuno usklađene s Trećim energetskim paketom EU i o čijem predlogu Skupština danas počinje raspravu, pravo na javno snabdevanje uz domaćinstva moći će da ostvare i mali kupci s potrošnjom do 30.000 KWh godišnje. Oni koji troše više od toga, od 1. jula 2015, prema Predlogu zakona, moraće da nađu snabdevača. U EPS-u broj malih kupaca koji će tada imati obavezu izlaska na tržište procenjuju na nešto manje od 30.000 i oni troše osam odsto ukupne potrošnje u Srbiji ili 2,64 TWh.

Prema tom scenariju, od 1. jula 2015. na tržištu bi se nabavljalo 16,5 TWh ili 47 odsto ukupne potrošnje električne energije u Srbiji. Inače, u Srbiji se 60 odsto struje troši na niskom naponu a ostalo na visokom (industrija) dok je u Evropskoj uniji obrnuto.