OD VOJSKE NEMA BEŽANJA! Pozivi za vežbe stižu i onima koji žive u inostranstvu, ako se ne odazovu MOGU I U ZATVOR

vojna parada
Dnevno.rs/Petar Marković

Proteklih dana mnogi državljani Srbije koji već više godina žive i rade u inostranstvu, a nisu prijavili promenu državljanstva ili mesto prebivališta, dobili su pozive za vojnu vežbu, što je kod njih izazvalo strah i zabrinutost.

 

Rodbina im je javila da im je na kućnu adresu u Srbiji stigao poziv u kojem se navode sankcije ukoliko ga ne budu ispoštovali. Međutim, razloga za strah i zabinutost nema.

Svi građani Srbije od 18 do 65 godina u obavezi su da budu upisani u vojnu evidenciju, time su postali vojni obveznici, bez obzira na to da li su prethodno bili u vojci ili ne. Kada neko od vojnih obveznika, dakle onih između 18 i 65 godina, ode na privremeni boravak u inostranstvo, njemu i dalje ostaje vojna obaveza, pa i obaveza da se odazove na vojnu vežbu na koju ga država poziva.

Jedini način da prestane da bude vojni obveznik države Srbije jeste da uzme državljanstvo države u koju je otišao bilo da radi bilo da živi jer, sve dok zadržava srpsko državljanstvo tu obavezu mora da poštuje.

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da činjenica da je neko prijavljen u Srbiji, a živi u inostranstvu, ne oslobađa odgovornosti, jer je na vreme morao da odjavi mesto boravišta i prijavi novo.

Zbog toga oni koji su dobili pozive treba da se obrate vojnom odseku u svojoj lokalnoj samoupravi i navedu razlog zog kojeg ne mogu da prisustvuju vojnoj vežbi i zbog čega traže odlaganja. Često je dovoljno samo da dostave radnu vizu ili potvrdu o zaposlenju u inostranstvu i da vojni odsek dozvoli izostanak ili odlaganje dolaska na vojnu vežbu, piše Dnevnik.

Ono što naši državljani koji žive u inostranstvu nikako ne bi trebalo da učine jeste da se ne odazovu na vojni poziv, odnosno ne zatraže odlaganja ili opravdaju izostanak, jer im u tom slučaju preti tri meseca zatvora ili 80 do 420 evra kazne u protivdinarskoj vrednosti.

U Ministarstvu odborane objašnjavaju da kao razlog za izostanak s vojne vežbe prihvataju i bolest u porodici, sprečnost zbog vanrednih okolnosti ukoliko je reč o sportistima ili naučnim radnicima, ali i ako od rada vojnog obveznika zavisi egistencija porodice.

Inače, u Ministarstvu odbrane ističu da pozivanje na vojne vežbe nije nikakva novost, jer je po planu Vojske Srbije predviđeno da se vojni obveznici pozivaju jednom u pet godina. Reč je o planskoj aktivnosti, a kako Ministarstvo odbrane ove godine ima dovoljno novca, stvorila se i mogućnost da organizuje vojnu obuku u većem obimu.

Vojne vežbe mogu trajati od jednog do 15 dana.