Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal podneli su krivičnu prijavu protiv dve osobe. Sumnja se da su preko internet portala serije.rs nezakonito omogućili gledanje velikog broja domaćih i stranih televizijskih serija. Među njima su i najnovije i najgledanije serije u produkciji RTS-a i koprodukciji sa našim partnerima.

 

Neovlašćeno postavljanje serija i filmova na internet portale smatra se krivičnim delom. Šteta se nanosi ne samo autoru već i celokupnoj kreativnoj industriji, u kojoj radi oko 100.000 ljudi u zemlji. Protiv dve osobe je zbog toga podneta krivična prijava.

Tužilaštvu i MUP-u podneta je krivična prijava, a i obavešteni smo da je do juče u funkciji bio internet portal serije.rs , preko koga je bilo omogućeno gledanje, ali i daunloudovanje tj. ‘skidanje’ najnovijih serija– kaže Branko Stamenković, poseban tužilac za visokotehnološki kriminal.

Zlatan Begović, rukovodilac Službe za razvoj i plasman novih tehnologija RTS-a, kaže da je sajt serije.rs značajan zato što je na njemu postavljeno mnogo serija domaće i strane produkcije, i ako bi se analiziralo koliko je novca uloženo u te serije, sigurno bi se radilo o nekoliko desetina milijardi evra.

Veliki broj najnovijih igranih serija koje su u produkciji RTS-a i koprodukciji sa partnerima, takođe je bio postavljen na sajtu serije.rs.

Ako neko na internet postavlja TV serije, on nas ograničava da novac koji bismo povratili uložimo u nove emisije– dodaje Begović.

Imamo rasprostranjeno uverenje da je to dozvoljeno, da je moguće i da neće biti reakcija državnih organa kada je povreda prava intelektualne svojine u pitanju. To mišljenje je potpuno neosnovano– objašnjava Stamenković. 

Prema Krivičnom zakoniku, za svako neovlašćeno objavljivanje, snimanje i umnožavanje autorskog dela predviđene su novčana kazna i kazna zatvora do tri godine.