OEBS ne odustaje od stavova o cenzuri: Poruka srpskim vlastima ostaje ista

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović kaže da dobra saradnja sa Vladom Srbije ne znači da neće ukazivati na sva kršenja medijskih sloboda i da poruka srpskim vlastima ostaje ista.

– Aktivnosti u vezi sa situacijom u medijima treba da budu istražene i oni koji stoje iza njih mora da snose odgovornost. Osim toga, ne smeju se hapsiti ljudi zbog onoga što su pisali. Uloga i dužnost Vlade je da štiti i neguje slobodu izražavanja bilo na internetu ili van njega, što je i njena ustavna obaveza, a na institucijama da istraže – istakla je Mijatović u razgovoru za Danas povodom poslednjih izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića o navodnoj cenzuri u medijima.

Mijatović je podsetila da je premijer Vučić uverio da je rešavanje ovih pitanja prioritetna stvar i da su se dogovorili da se sastanu što je pre moguće kako bi razmotrili ova i druga pitanja u vezi sa medijima.

Prema rečima Mijatovićeve, njena kancelarija će nastaviti da prati ova dešavanja i spremna je da u ovom pitanju pomogne Srbiji na svaki mogući način.
– Ovih dana ima novih slučajeva koji se odnose na stanje slobode medija u Srbiji. Prošlog četvrtka je novinar RTV Mladenovca Dragan Nikolić pozvan na informativni razgovor zbog napisa na Fejsbuku u kojem je navodno vređao i štetio ugledu i dostojanstvu javnih ličnosti. Ispitivanje novinara zbog njihovog pisanja kao i pretnje tužbama nisu prihvatljivi – rekla je Mijatović.

Ovaj slučaj, ocenila je ona za list Danas, zajedno sa drugim primerima na koje je skretala pažnju u nedavnim izjavama, ukazuje na zabrinjavajuću situaciju u vezi sa slobodom medija.

Ona napominje i da je još prošlog decembra izdala saopštenje za javnost u kojem je izrazila zabrinutost zbog napada na nekoliko informativnih veb-stranica i nezakonitog uklanjanja istraživačkih članaka sa nekoliko internet medija.

Tada je, kaže, pozvala i državne organe da učine sve što mogu kako bi zaštitili kulturu slobode interneta koja postoji u Srbiji.
– Ovaj trend je nažalost nastavljen sa novim elementom – pojedincima uhapšenim zbog onoga što su napisali na svojim blogovima ili u komentarima vesti na internetu. To je bio povod za moje saopštenje za medije od 27. maja, kojim sam želela da skrenem pažnju Vladi na ovu pojavu. Brojne druge institucije koje se bave nadgledanjem medijskih sloboda su takođe javno govorile o ovom incidentu.Ovakav, uznemiravajući razvoj nastavljen je napadom i blokiranjem veb-stranice Peščanika – navela je predstavnica OEBS-a.

Prema njenim rečima, ne sme se zaboraviti da već duže vremena postoji odlična saradnja njene kancelarije sa Vladom Srbije, a da je jedan od najboljih primera komisija za istraživanje ubistva novinara koja je osnovana nakon njenog sastanka sa gospodinom Vučićem prošle godine koji je tada bio prvi potpredsednik Vlade.
– Zajedno smo takođe i radili na kampanji za borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima. Kancelarija je u bliskoj suradnji sa Ministarstvom kulture oko nacrta novih medijskih zakona kako bismo osigurali najbolja rešenja. Međutim dobra saradnja ne znači da neću ukazivati na sva potencijalna kršenja medijskih sloboda, u Srbiji ili u bilo kojoj drugoj državi članici OEBS-a – zaključila je Mijatović za list „Danas”.

Posle saopštenja Dunje Mijatović 27. maja u kojem kritikuje vlasti u Srbiji zbog cenzure u medijima, premijer Vučić reagovao je tako što je zatražio izvinjenje ili dokaze za takve tvrdnje. Nakon toga su Mijatovićeva i Vučić razgovarali, nakon čega je saopšteno da je Vlada Srbije uverila OEBS da će se pozabaviti pitanjem cenzure. Pre dva dana, ipak, premijer Srbije izjavio je da i dalje čeka izvinjenje OEBS-a i „da će ga dočekati”, iznoseći tvrdnje da se vodi medijska kampanja protiv njega u koju su uključeni i predstavnici međunarodne zajednice, podseća list „Danas”.